Foto: Parkeerstop.nl

Fietsen naar het werk
De fiets is voor bedrijven en instellingen een aantrekkelijk alternatief voor de auto. Er is veel minder dure parkeerruimte nodig; fietsende werknemers worden niet opgehouden door files of wachttijden in het openbaar vervoer; bedrijven hoeven minder autokostenvergoedingen te betalen en het ziekteverzuim loopt terug omdat fietsende werknemers een betere lichamelijke en geestelijke conditie hebben.

Parkeren op het werk
Op het werk dienen goede fietsstallingen aanwezig te zijn die de fiets beschermen tegen slecht weer, diefstal en beschadiging. Goed onderhouden, gunstig gelegen fietsenstallingen verhogen bovendien de status van het fietsen. Veel fietsenstallingen zijn echter slecht ingericht met wielklemmen, parkeerbeugels en wielgoten. Fietsen kunnen er gemakkelijk uit gestolen worden. De kans op diefstal weerhoudt veel mensen om met de dure fiets naar het werk te gaan. Afsluitbare of bewaakte stallingen en fietskluizen kunnen een oplossing zijn. De kosten zijn altijd veel minder dan een autoparkeerplaats.

Flexibele klemmen
In de wielklemmen en -goten kunnen niet alle fietsen goed vastgezet worden vanwege de verschillende wielmaten en banddiktes van gewone fietsen, sportfietsen, racefietsen en mountainbikes. Er zijn rekken en klemmen in de handel, waar je het frame stevig aan vast kunt zetten.

Fiscaal
Een fiets van de zaak kost vanaf 2020 een vast bedrag van een paar euro per maand. De forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is vastgesteld op 7 procent. Het percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, dat in het Belastingplan 2019 staat.

Door de fiets fiscaal aantrekkelijker te maken worden niet alleen de verkopen van (elektrische) fietsen gestimuleerd, maar leidt er vooral toe dat het gebruik van de fiets, zowel voor woon-werk als privé, toeneemt. Dat heeft een gunstig effect op de filedruk, levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de luchtvervuilingsproblematiek en heeft een positief effect op de volksgezondheid’.