Geen gedoe met leasen
Niet alleen het bedrijfsleven leaset auto’s. Ook particulieren hebben deze vorm van autorijden ontdekt. In een paar jaar is de particuliere lease markt behoorlijk gegroeid. Dit komt met name doordat de keuze mogelijkheden van beschikbare auto’s is uitgebreid. Reden er eind 2018 zo’n 150.000 particulieren met een lease auto, thans zijn er dat 170.000.

Particuliere markt
Particulieren kiezen dus steeds vaker voor private lease. Het grote voordeel ligt met name in het gebruikersgemak en de vaste gebruikskosten. Boven op het maandbedrag komt uitsluitend de prijs aan de pomp of laadpaal. Vooral populair zijn de elektrische auto’s. Deze auto’s hebben een hoge aanschafprijs, maar zijn in gebruik relatief goedkoper vanwege de lagere onderhoudskosten.

Voordelen
In feite zijn er twee voordelen die de meeste particulieren benoemen: geen investering hoeven te doen voor een nieuwe of jonge tweedehands auto en zorgeloos kunnen rijden. Bij private lease blijft de leasemaatschappij zoals Neerlandlease eigenaar van de auto en leent deze in feite uit waarbij onderhoud, verzekering en belasting meegenomen worden.

Lease periode
Leasecontracten kunnen voor verschillende perioden worden afgesloten waarbij één jaar het minimum is. De gangbare periode is echter vier of vijf jaar. Hoe langer een contract hoe voordeliger het maandtarief. Volgens de ANWB is het leasen van een elektrische auto op basis van 48 maanden en 10.000 kilometers per jaar voordeliger dan het zelf aanschaffen van een dergelijke auto. De vergelijking is gedaan bij vier verschillende leasemaatschappijen met eenzelfde voorwaarden.

Minpunten
Er zijn voordelen, maar wat zijn de mogelijke nadelen? Het volume van beschikbare auto’s die zich lenen voor private lease bevinden zich in het zogeheten C segment of lager. Dure auto’s hebben een grote afschrijvingspost in de eerste jaren waardoor het maandelijkse leasebedrag (te) hoog uitvalt. Een ander punt is de verzekering. Door de auto te leasen kan er geen gebruik gemaakt worden van kortingen die zijn verdiend doordat iemand jarenlang schadevrij heeft gereden, de zogenaamde no-claim korting. De gebruiker is namelijk niet de verzekerde, maar ‘slechts’ gebruiker. De opgebouwde no-claim kan dus verloren gaan.

Kilometers
Het leasecontract is gebaseerd op een maximaal aantal kilometers per jaar bijvoorbeeld 10.000 of 15.000 km per jaar. Overschrijding van de kilometrage betekent per te veel gereden kilometer bijbetalen. De meeste maatschappijen kennen geen compensatie wanneer er minder is gereden. Wel zijn er maatschappijen die kilometer bundels aanbieden tegen een gereduceerd tarief. Dit moet wel vooraf afgesproken zijn.

Private lease biedt ontegenzeggelijk voordelen. Vooral als het autogebruik belangrijker is dan autobezit. Je rijdt immers voor een overzichtelijk bedrag een splinternieuwe auto waarin bovendien geen eigen geld zit.