Op de foto van links naar rechts: Eric Drossaert – programmamanager MakeTech Platform, Ruud Koppens – CEO ETF Machinefabriek, Steven Goetstouwers – CEO Admesy

Keyportregio – Op zoek naar talent of samenwerkingen in de maakindustrie? Het Maketech Platform is de spil tussen bedrijfsleven en onderwijs. Programmamanager Eric Drossaert: “We organiseren regelmatig thematafels, bijvoorbeeld over werkgelegenheid binnen de maakindustrie. Hier leggen bedrijven contact, wisselen met elkaar van gedachten en soms ontstaan hieruit nieuwe samenwerkingsvormen. Verder vinden we het belangrijk dat basisschoolleerlingen al op jongere leeftijd met techniek in aanraking komen en ontwikkelen daarom gericht projecten in samenwerking met andere partijen zoals bijvoorbeeld het Spark Tech Lab.

“Laten we trots zijn op alle mooie ontwikkelingen in de Keyport-regio”

Er is veel maakindustrie in de Keyport-regio, op allerlei gebieden. Het MakeTech Platform is de verbindende factor tussen maakbedrijven. We spreken met twee betrokken ondernemers: Ruud Koppens, CEO van ETF Machinefabriek en vanaf de start betrokken bij Keyport en het MakeTech Platform, Steven Goetstouwers, CEO van Admesy en sinds vijf jaar betrokken bij Keyport activiteiten en Eric Drossaert, programmamanager van het MakeTech Platform. Wat zijn de uitdagingen van de regionale maakindustrie anno nu?

Op zoek naar talent

Ruud vertelt: “Het vinden van goede vakmensen is lastig. Een deel van het werk bij ETF bestaat uit het opbouwen van attracties in het buitenland. Een baan waarbij je zes weken van huis bent. Dat houdt mensen tegen.” Steven: “Wij werken in een niche, zijn een relatief klein bedrijf dus de behoefte aan medewerkers is te overzien. Voor hbo-ers zijn we interessant omdat zij bij ons werken aan volledige projecten, in tegenstelling tot grote bedrijven waarbij ze genoegen moeten nemen met repeterende deelprojecten. Onze productieafdeling is zo efficiënt ingericht en geautomatiseerd dat we weinig mensen nodig hebben en dat het werk door een brede groep mensen gedaan kan worden.” Wat betekent het MakeTech Platform in dit kader? Eric: “We organiseren regelmatig thematafels, bijvoorbeeld over werkgelegenheid binnen de maakindustrie. Hier leggen bedrijven contact, wisselen met elkaar van gedachten en soms ontstaan hieruit nieuwe samenwerkingsvormen. Een bedrijf uit de maakindustrie werft bijvoorbeeld vakmensen uit Portugal of Spanje. Door daarover te vertellen en ervaringen te delen inspireer je andere ondernemers.”

Inspiratie voor leerlingen en leraren

Een van de doelen van het platform is het vergroten van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Eric: “We vinden het belangrijk dat basisschoolleerlingen al op jongere leeftijd met techniek in aanraking komen en ontwikkelen daarom gericht projecten (zoals het Spark Tech Lab) in samenwerking met andere partijen. Tegelijkertijd willen we het enthousiasme voor techniek onder leraren aanwakkeren. Als zij enthousiast zijn, krijgen de projecten een zachtere landing binnen de school.” Ruud vult aan: “Het gaat om het vinden van een haakje bij een leerling. Het ene kind wil graag met de handen werken, de ander is goed in het ontwerp. Weer een ander kind houdt graag een presentatie waarin hij het ontwerp aan de man brengt.” Steven ziet kansen voor het voortgezet onderwijs. “Wij zijn met name lid geworden van het MakeTech Platform vanwege de link met het onderwijs. Graag zou ik nauwer samenwerken en dat gaat verder dan het geven van gastlessen of het adopteren van een schoolklas. Door nauw samen te werken, vergroot je de instroom van kwalitatief goede mensen.” Eric: “De opzet van het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap zijn een goede ontwikkeling, binnen deze centra werken onderwijs, overheid en bedrijfsleven nauw samen en met succes.”

Maak ’t in keyport

Eric: “Er gebeurt hier zoveel moois. Steven: “Keyport heeft medewerkers en bedrijven veel te bieden. De filedruk in onze regio is lager net als de huizenprijzen en grondprijzen.” Eric besluit: “Maakbedrijven weten de Keyport-regio van oudsher al goed te vinden, maar ook nieuwe bedrijven, met name uit het MKB, vestigen zich hier graag vanwege het aantrekkelijke vestigingsklimaat. We mogen gerust trots zijn op de ontwikkelingen in de maakindustrie hier in Keyport en hier actiever mee naar buiten treden.”

Websites:
www.keyport.nl
www.maketechplatform.nl


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.