Al eeuwen weten mensen wijn te waarderen. Het prachtige natuurproduct is nog altijd ongekend populair. Om te geven en te krijgen. Ook als relatiegeschenk valt het in de smaak. Hoe kom je tot een wijn die bij je verschillende relaties in de smaak valt? Wijnhuizen in de regio helpen bij het uitzoeken van de wijn, passende verpakking en eventuele bezorging.

Door Wesley Hegge

Een van de meest gekozen relatiegeschenken is een overheerlijke fles wijn. Er zijn namelijk enorm veel wijnliefhebbers. Het is daarom geschikt om te geven als een persoonlijk geschenk aan een vriend, maar ook aan mensen met wie je alleen zakelijk contact hebt. Je hoeft geen expert te zijn om toch een goede wijn cadeau te geven. Want je wijnhandelaar helpt je bij het uitzoeken van de perfecte wijn.

Aansprekend
Voor welke doelgroep de wijn bedoeld is, is belangrijk. “Het kan een groot verschil maken of de wijn voor klanten is met voornamelijk jeugdigen of voor directeuren van multinationals”, zegt Ingrid Crijns (Wijnhuis Weert). “Niet in kwaliteit, maar in het effect van geven. Een bouwbedrijf kan het leuker vinden om een relatiegeschenk te geven in een gereedschapskist. Een bank kiest misschien sneller voor een kistje of geschenkdoos.”

Ruud Heuvelmans (Léon Colaris) vindt dat wijn als relatiegeschenk vooral toegankelijk dient te zijn. “Je kent normaliter niet het smaakprofiel van de degene die de wijn ontvangt. Daarnaast is het belangrijk om een kwaliteitswijn te kiezen met een aansprekend etiket dat klasse uitstraalt en verpakt is in een fraaie kist of cadeauverpakking.”

Voor Rolf Zincken (Il Leterb-Rolfz) is het meer de vraag wie de ontvanger is die de fles consumeert, dan welke smaak de wijn heeft. “Hoe raar het misschien ook klinkt uit de mond van een wijnleverancier, de verpakking en wijze van aflevering zijn bij het geven van een relatiegeschenk belangijker dan de smaak. Als het gaat om verpakkingen, is er enorm veel mogelijk. Denk ook aan een originele kurkentrekker die je toe kunt voegen.”

Advies
Als het gaat om wijn weten de wijnhuizen door hun kennis en jarenlange ervaring te adviseren welke wijnen bij een breder publiek in de smaak vallen. Ingrid: “Het is natuurlijk onmogelijk om exact te geven wat iedereen graag drinkt. Daarom adviseren wij vaak bij grotere klanten mooie toegankelijke wijnen. Die zijn er in alle prijsklassen. Het voordeel van een wijnhuis ten opzichte van bestellen via een webshop is natuurlijk het persoonlijke contact. We kunnen samen in de winkel proeven en beoordelen of het de juiste wijn is. De klant kan de wijn mee naar huis nemen om deze te proeven met familie of partner. Het is voor ons belangrijk dat de klant tevreden is met de wijn die hij of zij aan de relatie gaat geven.”

Rolf vindt dat je in geval van een geschenk beter niet kunt kiezen voor een bewaarwijn. “Als je een wijn eerst tien jaar moet laten liggen, weet je bij het drinken niet meer van wie je de fles gekregen hebt. Je wilt natuurlijk dat je relatie er meteen van kan genieten. Zeker nu de feestdagen weer langzaam in zicht komen, valt een heerlijke glaasje bubbels zeker in de smaak. Champagne is altijd een goede optie.”

Ruud stelt dat de echte wijnliefhebber zijn relaties graag een bijzonder goede wijn cadeau wil doen. “Als je een wijn cadeau doet, ontvang je natuurlijk een compliment voor de keuze. Daar hoef je geen specifieke kennis voor te hebben. We adviseren de klant bij het tot stand komen van een perfecte keuze. Het is van belang om voor de ontvanger een informatieve leaflet bij te sluiten met daarin informatie over de wijn, drink- en houdbaarheid, wijnspijs combinaties en een eerlijke en goede proefnotitie.”

Persoonlijk
Wijn is het ultieme relatiegeschenk. “Mits persoonlijk overhandigd aan de medewerker, relatie of klant”, vindt Rolf. “Het gebaar en de persoonlijke touch zijn meer waard dan de wijn. Ik vind het opsturen van een wijn onpersoonlijk. Veel mensen hebben de kelder vol liggen met wijnen die ze ooit gekregen hebben. Ik lever regelmatig wijn af. Ik raad het aan om zelf het geschenk te bezorgen. Daar zit meerwaarde in.”

De wijnhuizen zijn door hun expertise in staat om iedere klant van een passend advies op maat te voorzien. Ruud: “Gemak speelt daarbij ook een rol. Wij ontzorgen onze klanten desgewenst volledig. Dus ben je niet in de gelegenheid om zelf het geschenk te overhandigen, hoef je ons enkel de adressen te mailen. Dan bezorgen wij de relatiegeschenken op de afgesproken datum en met een persoonlijke wens.”

De persoonlijke touch is belangrijk, vindt ook Ingrid. “Dat zit ook in de verpakking. Daarnaast kan de klant er zelf een boodschap aan toevoegen door een kaart, pen of gadget die ook in het pakket mee verpakt wordt.” Wil jij ook een mooie fl es wijn cadeau doen? Ga dan naar je wijnhandelaar en laat je adviseren in de zoektocht naar de juiste wijn en geschenkverpakking. Zo verras je jouw relaties op een persoonlijke en unieke manier.