Marie-Louise van Gansewinkel Fotografie: Irene van Wel

Als uitvaartverzorger is Marie-Louise van Gansewinkel deelgenoot van een intieme, gevoelige gebeurtenis. Nabestaanden voelen zich bij de jonge uitvaartleider op hun gemak, omdat haar geen verzoek vreemd in de oren klinkt als het om een respectvol afscheid gaat. De gedenkwinkel ‘Memento aan jou’ in het centrum van Weert sluit hierop aan. De op maat gemaakte gedenkartikelen geven een passende herinnering voor altijd.

Door Wesley Hegge

De tijden zijn flink veranderd sinds Marie-Louise twaalf jaar geleden de eerste uitvaart verzorgde. “Er is nóg meer ruimte voor eigen wensen. Een uitvaart die precies past bij de dierbare en nabestaanden. Denk aan een fotopresentatie, voordrachten van familieleden en vrienden, muziek en digitale rouwkaarten. De kleinste details, zoals gekleurde waxinelichtjes, kunnen ontzettend belangrijk zijn in de verwerking van het verlies. Ik denk altijd mee in mogelijkheden om wensen uit te laten komen.”

Respectvol afscheid
Hoewel ze nog maar 38 jaar is, beschikt ze over een berg aan levenservaring. “Toen ik studeerde, overleden in een korte periode drie studiegenoten. Dit heeft veel impact gemaakt. Dat zorgt ervoor dat ik me kan verplaatsen in mensen die een naaste verliezen.” Behalve de eigen ervaring, leerde ze veel van haar ouders Jac en Tonny, die de uitvaartonderneming in de jaren zeventig begonnen. Sinds Marie-Louise hen in 2011 opvolgde, kijken ze nog altijd vanaf de zijlijn mee.

NAAM Marie-Louise van Gansewinkel GEBOREN OP 15 augustus 1981 in Weert GETROUWD MET Roland Jacobs MOEDER VAN Luka en Bodhi VRIJE TIJD Gezin, familie en vrienden, voorzitter JCI Weert, lid Female Vrouwen en Zaken, online shoppen, films en series kijken

Dankzij haar ouders staat er een solide basis. “Hoewel uitvaartverzorger tegenwoordig een vrij beroep is, heb ik mijn diploma behaald en ben ik geregistreerd als registeruitvaartverzorger (RU). Ik vind kennis en kunde belangrijk binnen mijn vak. Ook is Uitvaartverzorging Van Gansewinkel aangesloten bij de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU).”

Memento aan jou
Een dierbare verliezen heeft veel impact op nabestaanden. Een uitvaart en herinneringen helpen het verlies een plek te geven. Sinds 2015 combineert Marie-Louise de uitvaartverzorging met een webshop voor gedenkartikelen. “Ik kreeg echter al vrij snel de vraag of ze de urnen en sieraden in het echt konden zien. Toen ontstond het idee voor de gedenkwinkel.”

In 2016 openden de deuren van ‘Memento aan jou’ aan de Hoogstraat in Weert. Het concept sluit aan op de kernwaarden van Uitvaartverzorging van Gansewinkel: hoge kwaliteit, toegankelijk en wensen verwezenlijken. “Mensen kunnen gewoon binnenlopen en rustig rondkijken. Ze kunnen de artikelen aanraken en zien zodat ze er een bepaald gevoel bij krijgen. Mensen moeten zich er tweehonderd procent goed bij voelen bij een blijvende herinnering.”

Gedenkartikelen
In de etalage zijn onder meer urnen, sieraden en beelden in allerlei soorten en maten uitgestald. Daardoor kunnen familieleden ieder een eigen gedenkartikel kiezen. “Laatst was er een gezin waarbij de ouders een urn wilden, de dochter een ketting en de zoon een waxinelichthouder. De hoogwaardige artikelen kunnen gepersonaliseerd worden door middel van bijvoorbeeld een gravure, foto of vingerafdruk. Ook bieden we het altijd aan om aanwezig te zijn bij het vullen met de asresten. Ik vind dat het vullen erbij hoort en daar worden uiteraard geen kosten voor gerekend.”

Vanuit Groningen, soms zelf van over de grens uit Duitsland en België, komt men speciaal voor de gedenkwinkel naar Weert. “Ze horen van andere mensen over de service, mogelijkheden en het meedenken. Dat willen ze zelf ook ervaren. Omdat er zoveel vraag is, heb ik plannen om nog een winkel te openen.” Marie-Louise heeft het ondernemersbloed van haar ouders. “Ik ben voortdurend op zoek naar mogelijkheden om nóg beter de wensen van nabestaanden te laten uitkomen. Ik ben er trots op dat ik vanaf 1 september de eerste officiële Nederlandse dealer ben van het merk ‘Be With Me’. Het zijn sieraden waarvan je niet ziet dat het assieraden zijn en die een uniek design hebben.”