Foto: Jeroen Kuit

Het is bijzonder dankbaar werk: een essentiële bijdrage leveren aan de meest kritisch zieke mensen op de meest kritieke momenten. Als onderdeel van XTR Group fungeert MC Europe als internationaal expertisecentrum op het gebied van ademhaling. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen in binnen- en buitenland kiezen voor de innovatieve, hoogstaande medische producten uit Weert om hun patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Door Wesley Hegge

Als het gaat om leven en dood speelt kunstmatige beademing een cruciale rol. “Denk aan een te vroeg geboren baby die op de intensive care vecht voor zijn leven”, zegt directeur Richard van Goor. “We dragen een grote verantwoordelijkheid. De producten die we leveren, horen van de allerhoogste kwaliteit te zijn. We richten ons daarom op een nichemarkt. Me-too producten vind je niet in ons assortiment.”

Jubileum
Ondanks de zichtlocatie aan de Roermondseweg kennen maar weinig mensen MC Europe. In november viert het bedrijf zijn tienjarige bestaan. Dit jubileum grijpt Van Goor aan om de aandacht te vestigen op wat het team van dertien professionals vanuit Weert doet. Dat is behoorlijk veel, zo laat de opslagruimte zien die grenst aan het kantoor. “Alles op het gebied van respiratie hebben we in huis”, zegt van Goor terwijl hij enkele producten toont: beademingsmaskers, canules en vernevelaars. “Respiratie is de vakterm voor ademhaling. Van ondersteuning tot het compleet overnemen van de ademhaling. Het zijn zeer complexe, hoogwaardige producten. Zo kunnen we bijvoorbeeld de luchtpijp verwijden met een speciale ballonkatheter, een soort dotter.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussen de hulpverleners en patiënten
MC Europe volgt internationaal alle medische ontwikkelingen en innovatieve producten in de markt. Om steeds de beste kwaliteit te garanderen, reist Van Goor veel. “Ik bezoek wereldwijd congressen om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Een van die ontwikkelingen is dat tegenwoordig, waar mogelijk, steeds meer gebruik gemaakt wordt van maskerbeademing. Voorheen werd vaak een canule of ‘tube’, een holle buis, in de keelholte aangebracht. Dat is zeer ingrijpend. Een masker vergroot de levenskwaliteit, want zo kunnen patiënten onder andere praten en eten.”

Met grote passie praat hij over productontwikkelingen. MC Europe is veel meer dan importeur en distributeur. Het doel van het bedrijf is om samen met patiënt en hulpverlener de zorg te verbeteren. “We combineren de producten met een professionele en vakkundige ondersteuning. Dat doen we door bij zorginstellingen producten te demonstreren. We staan zelfs geregeld in zorgkleding in de operatiekamer of intensive care.”

NAAM Richard van Goor FUNCTIE Directeur MC Europe GEBOREN OP 26 februari 1968 in Budel WOONT IN Weert SAMENWONEND MET Gerjon en drie kinderen VRIJE TIJD Voorzitter van Weert Collecteert en een passie voor auto- en motorrijden

Er wordt bij MC Europe een voortdurende verbetering van de zorgkwaliteit nagestreefd. “Onze accountmanagers zijn commercieel ervaren en hebben een medische achtergrond. Bij ons werken betrokken vertegenwoordigers die niet puur voor de verkoop gaan. We zijn bijvoorbeeld dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is, bezorgen we een product binnen vier uur in het ziekenhuis. In sommige gevallen kan die snelle levering levensreddend zijn.”

Ook verzorgt MC Europe continue trainingen in zorginstellingen binnen de Benelux en op eigen locatie. “Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan voor medewerkers van het St. Jans Gasthuis. Als mensen een canule krijgen, is daar een gespecialiseerd team bij betrokken van artsen, intensivisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en logopedisten. Wij trainen zogeheten canuleteams. We leggen uit waar je op moet letten, welke vaardigheden je nodig hebt en welke productontwikkelingen er zijn op dat gebied.”

Betrokkenheid
Eind jaren tachtig begon Van Goor zijn carrière als verpleegkundige bij het st. Jans Gasthuis. “Ik specialiseerde me in Intensive Care en Hartbewaking. Elf jaar lang heb ik er gewerkt. Mijn partner Gerjon werkt daar overigens nog steeds, inmiddels al 37 jaar.” Ondertussen deed hij een deeltijdopleiding management, waarna hij benaderd werd door een commercieel bedrijf. “Ze zochten iemand met een medische achtergrond die commercieel wilde gaan werken. Dat beviel me zo goed dat ik in 2009 het bedrijf heb overgenomen.”

Als kersverse ondernemer had Van Goor een duidelijke focus. Hij koos ervoor het bedrijf op te schonen en zich toe te spitsen op enkel respiratie. “In het begin bestond de complete organisatie uit slechts twee medewerkers die parttime op kantoor werkten en twee accountmanagers. De back office was allround, naast customer service behoorden de financiële administratie en het picken van orders ook tot de dagelijkse werkzaamheden. “Ik deed de inkoop, sales en productontwikkeling. Van daaruit zijn we gegroeid naar een viertalige onderneming met dertien professionals en hebben we enkele awards mogen winnen op het gebied van marktinzicht, sales en samenwerking. In vijf jaar realiseerden we een omzetgroei van vierhonderd procent.”

XTR Group
Het Duitse TRACOE signaleerde de groei en toonde interesse om aandeelhouder te worden. “TRACOE heeft dezelfde filosofie en ik besloot in 2011 een intensieve samenwerking aan te gaan. Dat bood grote kansen. We waren destijds verantwoordelijk voor de verkoop van hun producten aan ziekenhuizen in Nederland. Door samenwerking werden we verantwoordelijk voor de hele Benelux.”

Samen met het Engelse Kapitex vormen TRACOE en MC Europe de XTR Group. Er zijn in totaal meer dan 280 mensen werkzaam en het bedrijf is actief in meer dan 85 landen. Elk bedrijf binnen de groep heeft zijn eigen expertisecentrum: in Weert ligt de focus op respiratie, in Duitsland op tracheostomie (aanbrengen van een buisje in de luchtpijp) en in Engeland laryngectomie (verwijderen strottenhoofd). “Ons aandeel binnen de groep is groot. We zijn verantwoordelijk voor de medische beademingsproducten en kennisoverdracht. Dit gaat de hele wereld over.”

De XTR Group heeft als doel om elke vijf jaar de omzet te verdubbelen. “Ook MC Europe groeit door. Ik heb onlangs drie nieuwe accountmanagers aangenomen. Momenteel ben ik op zoek naar een sales manager. Onze kracht is de combinatie van commercie en zorg. Dat is een uitdaging. Want de mensen met beide achtergronden zijn zeer gewild.”

Van Goor heeft er alle vertrouwen in dat zijn doelstellingen de komende jaren behaald zullen worden. “We blijven ontwikkelingen op de voet volgen en kunnen zo tijdig inspringen op een markt die continue in beweging blijft. Als bedrijf bewegen we mee, daar ligt onze kracht. Ook voor de komende tien jaar.”

www.mc-europe.nl