Foto's: Irene van Wel

Lex! Legal Solutions, de voortzetting van het in 2009 door Maaike Terhorst opgerichte advocatenkantoor, bestaat in september 2019 alweer vijf jaar. Advocaten Maaike Terhorst en Lex Mook zitten ruim twintig jaar in het vak, waarvan tien respectievelijk vijftien jaar als zelfstandig ondernemer. Het advocatenkoppel koos met arbeidsrechtkantoor Lex! Legal Solutions voor een andere aanpak: informele, laagdrempelige dienstverlening voor werkgevers en werknemers. Het Weerter kantoor staat onder meer bekend om de hoge specialisatiegraad en snelle communicatie. In het botenhuis aan de Zuid-Willemsvaart blikken ze terug op vijf jaar ondernemen in een dynamisch vakgebied.

Door Wesley Hegge

Er zijn weinig echtparen die zoveel gemeen hebben. Ze zijn advocaat, hebben een gezamenlijke arbeidsrechtpraktijk en delen bovendien de passie voor roeien. Daar houdt het niet op. Ze zijn beide opgegroeid boven de rivieren en afkomstig uit ondernemersfamilies. “De belangrijkste overeenkomst is onze visie op het ondernemerschap en de manier waarop wij ons adviseurschap invullen”, zegt Maaike. Onze basis is dat wij iedere dag meerwaarde willen creëren voor onze cliënten.”

Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Op het water, maar ook binnen het bedrijf. Lex: “Onze aanpak sluit goed op elkaar aan en we communiceren allebei snel en helder. Onze cliënten in het land, maar ook zeker hier in de regio, waarderen dat heel erg. Ze geven aan onze werkwijze een verademing te vinden . Geen ingewikkelde juridische teksten, maar duidelijke taal. Na één gesprek weet je bij ons wat de mogelijkheden zijn, hoe we het gaan aanpakken en niet onbelangrijk: wat het bij benadering gaat kosten.”

Ondernemen
Met opgeteld meer dan veertig jaar ervaring weet Lex! Legal Solutions cliënten snel en deskundig te helpen. “Dat is ook nodig in het arbeidsrecht, de omloopsnelheid is enorm hoog”, zegt Lex. Om er meteen aan toe te voegen: “Lex verwijst trouwens niet naar mijn voornaam. Lex betekent in het Latijn wet of recht. Wat dat betreft hadden mijn ouders een vooruitziende blik, alsof ze wisten dat ik rechten zou gaan studeren.”

Maaike en Lex groeiden op in respectievelijk Oldenzaal en Utrecht. Maaike: “Daardoor zijn we misschien zo recht door zee. Dat is de mentaliteit van boven de rivieren. Inmiddels wonen ze al sinds 2003 in Weert.

Hun grootouders waren ondernemer. Het ondernemerschap zit dan ook heel diep. Toch kozen ze er allebei voor hun carrière te beginnen bij gevestigde advocatenkantoren. Maaike: “Het is naar onze mening verstandig om je eerst inhoudelijk te ontwikkelen voordat je je zelfstandig vestigt. We hebben ons tegoed gedaan aan alle kennis en deskundigheid die je opdoet bij gerenommeerde kantoren. Dat is een belangrijke leerschool geweest. Advocaat zijn is veel meer dan een paar jaar rechten studeren. Sterker nog, daarna begint het pas. Het draait niet alleen om kennis van het recht, maar vooral ook om mensenkennis. Je moet kunnen anticiperen op elke situatie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkwijze
Lex! Legal Solutions werd vijf jaar geleden opgericht. Maaike: “We hebben een frisse kijk op adviseren in het arbeidsrecht. Inmiddels hebben we een cliëntenportefeuille opgebouwd die bij ons past.” Lex vult aan: “De kracht van onze manier van werken is hands-on meedenken in het (HR) proces van cliënten. De samenwerking tussen werkgever en Lex! Legal Solutions is een optelsom van kennis en ervaring en resulteert in werkbare oplossingen waar de cliënt direct verder mee kan.” Met onze werkwijze worden potentiële “risico’s” in de voorfase al herkend en in kaart gebracht. Hiermee worden conflicten en daarmee procedures veelal voorkomen.

“We werken nauw samen met HR-managers, P&O-ers en directeuren van (grote) bedrijven en organisaties. We zijn vooral ook sparringpartner. Contact verloopt snel en direct. Je moet altijd bereikbaar zijn. Een e-mail, telefoontje, conference-call of een bliksembezoek. In het arbeidsrecht spelen issues die vaak direct om een oplossing of advies vragen. Het is de combinatie van snelheid en hoge specialisatiegraad waardoor we ons onderscheiden.”

Arbeidsrecht
Lex maakte vijf jaar geleden de overstap naar het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht is een dynamisch, interessant vakgebied. Iedere onderneming met personeel, groot of klein, komt dagelijks in aanraking met het arbeidsrecht. Een groot deel van deze contacten vindt plaats buiten conflictsituaties en heeft betrekking op dagelijkse zaken met betrekking tot het personeelsbeleid en de individuele relatie met werknemers. Een ander deel gaat over zaken als arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap.”

Lex! Legal Solutions heeft ruime ervaring in de ondersteuning van werkgevers en individuele werknemers op het gebied van het reguliere arbeids- en ontslagrecht. Maaike: “Wij begeleiden ondernemingen uit diverse branches. Zij kunnen bij ons terecht voor alle arbeidsrechtelijke vraagstukken die zich in de levenscyclus van een onderneming of het werkzame leven van een werknemer kunnen voordoen. Complexere vraagstukken als reorganisaties, bedrijfsverplaatsingen, collectief ontslag of medezeggenschapsvraagstukken, maar ook begeleiding van individuele ontslagzaken en het sluiten van vaststellingsovereenkomsten.”

Inleven
Doordat ze voor werkgevers én werknemers werken, kunnen ze zich goed inleven in beide situaties. Bovendien houdt het ondersteunen van cliënten vanuit die twee verschillende perspectieven hen scherp en in vorm. Een andere manier om in vorm te blijven, is sporten. Maaike heeft op redelijk hoog niveau getennist. “We tennissen weer regelmatig. Door Lex ben ik ook in aanraking gekomen met het roeien. Hij heeft me enthousiast gemaakt en ik vind het een geweldige sport, vooral door de combinatie met de natuur.”

Lex raakte al in zijn studententijd verknocht aan de roeisport. De roeisport loopt als een rode draad door zijn leven. “Eerst in Maastricht bij Saurus en daarna heb ik in Tilburg bij Vidar geroeid en nu in Weert op onze eigen Zuid-Willemsvaart. Ik was direct vrij fanatiek. Het roeien ging gepaard met strakke discipline. Door het roeien heb ik geleerd dat een goed resultaat niet vanzelf komt. Dat vraagt doorzettingsvermogen en de bereidheid om iedere dag te investeren in beter worden. Daar zit een mooie gelijkenis met het advocaat-ondernemerschap.

Raakvlakken
Roeien en adviseren in arbeidsrecht hebben inderdaad verschillende raakvlakken, legt Maaike uit: “Wat Lex al aangeeft, doorzettingsvermogen en vooral ook samenwerken en coördinatie. Het is een kwestie van je tanden erin zetten en gaan voor het beste resultaat. Het is een enorme inspanning, maar tegelijkertijd – dat klinkt misschien vreemd – is ontspanning ook belangrijk. Als je roeit, moet je een bepaalde ontspanning hebben. De ontspanning komt door het vaak te doen, door elke dag beter te worden. Als advocaat en ondernemer heb je die ontspanning ook nodig. Het vak is voortdurend in beweging, dus moet je zelf ook in beweging blijven, jezelf blijven ontwikkelen.”

Logischerwijs gaat het thuis ook vaak over het werk. “Natuurlijk niet tijdens het eten met onze kinderen. Maar we vinden het leuk om samen oplossingen te bedenken, om te sparren, zodat we tot de beste adviezen voor onze cliënten komen. Dat beperkt zich niet tot kantoortijden.”

www.lexlegalsolutions.nl