Ben je van plan om voor het eerst een hypotheek aan te vragen? Of wil je een bestaand hypotheekcontract gaan oversluiten? Dan kun je wel wat tips gebruiken, want de hypothecaire wereld zit ingewikkeld in elkaar. Door je op een aantal punten goed voor te bereiden, kun je op de hypotheekrente al flink besparen, om maar eens een voorbeeld te noemen. Maar wat is een slimme hypotheekaanpak in jouw situatie? We hebben uitstekende tips voor je verzameld die je in de gaten moet houden voordat je overgaat tot een hypotheekaanvraag.

1. Vergelijk hypotheekrentes voordat je een beslissing maakt
Als je een hypotheek wilt afsluiten, is het natuurlijk lucratief om een zo aantrekkelijk mogelijke hypotheekrente te krijgen. Zorg er daarom voor dat je, al dan niet via een bemiddelaar, de actuele hypotheekrentes goed vergelijkt voordat je een keuze maakt voor een financiële dienstverlener. Vraag bij meerdere banken en financiële instellingen een offerte op, minimaal bij drie!

2. Vraag een bouwkundig rapport op bij twijfel
Wanneer je zeker wilt weten of de woning die je op het oog hebt geen verborgen gebreken heeft, kun je een bouwkundig rapport of inspectierapport aanvragen. De woning wordt dan door een expert gecontroleerd op eventuele zwakke punten en gebreken. Het kan goed zijn dat je hierdoor duizenden euro’s van het koopbedrag af kunt krijgen.

3. Bied onder voorbehoud
Breng je een bod uit op de door jou beoogde woning, doe dat dan altijd onder voorbehoud van financiering. Zo weet je dat je nergens aan vast zit als je de financiering onverhoopt niet rond krijgt.

4. Bij gevoelsmatig lage rente langer vastzetten
Als voor jouw gevoel de rente laag is op dit moment, ga dan voor safe en zet jouw hypotheekrente lang vast, bijvoorbeeld voor 20 of 30 jaar. Je hebt dan de garantie dat je over een langere tijd een relatief lage rente betaalt en weet nu al waar je over 20 jaar financieel aan toe bent. Zo sluit je een gunstige hypotheek af. Dit is zeker aan te raden als je kinderen hebt of van plan bent te krijgen. Kinderen kosten veel geld en een voorspelbaar (laag) hypotheekbedrag is dan wel zo lekker!

5. Schakel een makelaar in
Hoeveel verstand je ook denkt te hebben van de woningmarkt, het is aan te raden om een makelaar in te schakelen die je helpt bij de aankoop en/of verkoop. Een makelaar is op de hoogte van de nieuwste regelgeving en kan het onderste uit de kan halen!