Voor veel mensen is het de ultieme droom om een eigen horecazaak te beginnen. Vaak blijft het echter bij jarenlang fantaseren en wordt er geen richting gegeven aan het verlangen naar de vrijheid van een eigen zaak. Dit zou mogelijk kunnen komen door het onbekende terrein van regels en criteria waar je aan moet voldoen voordat je kunt starten. De huidige informatie is bedoeld om iedereen te helpen die zich een weg wil banen door de wirwar van deze voorschriften. 

Een aantal punten zijn belangrijk om mee te starten voor iedere horecaondernemer. Schrijf je zo snel mogelijk in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Open een zakelijke rekening en maak een plan voor het bijhouden van de boekhouding en administratie. Dit kan natuurlijk ook uitbesteed worden. Oriënteer je daarnaast via het bestemmingsplan van jouw gemeente of er lange termijn plannen liggen voor je beoogde locatie en of jouw onderneming daarbij past. Mocht je hierbij met barrières geconfronteerd worden kun je onderzoeken of er wijzigingen mogen plaatsvinden in dit plan of een omgevingsvergunning aanvragen voor het afwijken van dit plan. Check daarnaast bij het omgevingsloket online of een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken benodigd is of een gebruiksmelding voldoende is. Check ook bij de gemeente of een melding volstaat voor het naleven van milieuvoorschriften. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente is daarnaast te vinden of een exploitatievergunning vereist is. Ook dien je te beschikken over bewijs dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt of te beschikken over een HACCP-plan. Hier komt een verplichte inschrijving bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij indien er bij jou levensmiddelen zullen worden verwerkt of geproduceerd. Stel ten slotte een risicoinventarisatie en -evaluatieplan op waarin de bedrijfsrisico’s en de beoogde manier om deze ten alle tijden zoveel mogelijk te beperken worden beschreven.

Naast bovenstaande punten die belangrijk zijn voor iedere horecaondernemer zijn er ook nog een aantal aparte vergunningen nodig indien er plannen zijn om te verbouwen of renoveren, alcohol te serveren, terrasmogelijkheid aan te brengen, kansspelautomaten te plaatsen of muziek af te spelen met muziekrechten.

Als je deze stappen hebt doorlopen heb je een sterk fundament voor jouw horecaonderneming. Dan is het tijd voor het aanbrengen van een gezellige sfeer en stijl op de locatie. Doe bijvoorbeeld inspiratie op voor al jouw keukenapparatuur en andere benodigdheden voor de ultieme ervaring van de klant bij horecasupply.nl Het genieten kan beginnen.