Wat is vermogensbeheer precies? En welke voordelen heeft dit?

Het laten beheren van jouw vermogen: wat is dat eigenlijk?
Wie van plan is om met het investeren in aandelen aan de gang te gaan, komt vroeg of laat ongetwijfeld de term vermogensbeheer tegen. Wat houdt dit begrip precies in? Vermogensbeheer is wat het eigenlijk letterlijk al zegt: het laten beheren van jouw vermogen door een externe partij, die de vermogens van talloze andere mensen beheert en daardoor veel kapitaalkracht heeft. De beheerder is gespecialiseerd en ervaren in verstandig beleggen, gericht op het minimaliseren van financiële risico’s en het behalen van een zo groot mogelijk rendement.

Een tijdsbesparende manier van vermogen opbouwen
Het uitbesteden van jouw vermogen en aandelen aan de specialisten van een financieel expert is niet gratis. Daarom zijn er beleggers die niet kiezen voor vermogensbeheer, maar zelf onderzoek doen op de financiële markten. Dit is echter niet aan te raden voor mensen die net deze markt instappen of nog weinig ervaring hebben opgebouwd met beleggen. De tijd die je bespaart door dit financieel-analytische werk aan een professional uit te besteden, is doorgaans groot.

Op een veilige manier beleggen via een derde ervaren partij
Je loopt als belegger aanzienlijk minder risico als je voor een vermogensbeheerder kiest en een defensief of minder offensieve beleggingsstrategie. Aangezien beleggen – zeker op de langere termijn – om grote bedragen gaat, is het van het grootste belang dat er zorgvuldig met jouw geld wordt omgegaan. Een vermogensbeheerder kent de risico’s én kansen van beleggen en helpt hierin om een zo optimaal mogelijk rendement te behalen.

Doe goed vooronderzoek naar vermogensbeheerders
Ben je van plan om een vermogensbeheerder in te schakelen om jouw vermogen op een slimme en effectieve manier te beleggen? Ga dan niet met de eerste de beste vermogensbeheerder in zee, maar doe goed vooronderzoek. Bij diverse vermogensbeheerders zitten er in de contractuele afspraken namelijk addertjes onder het gras, waar je dan – tot je spijt – pas achter komt als het contract al is ondertekend. Vergelijk daarom de vermogensbeheerders goed en lees zeker ook de kleine lettertjes in de contracten en voorwaarden. Naast de contractuele voorwaarden en kleine letters dient er kritisch gekeken te worden naar de dienstverlening van de beoogde vermogensbeheerder(s). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in de helft van de gevallen de dienstverlening niet op orde is. Hierbij gaat het met name om het niet goed meten van drie zaken: rendement, risico’s en kosten.