VieAmi-directeur Ruud Stikkelbroeck en VieAmi-voorzitter Jan Verschaeren.

Direct of indirect, bijna iedereen in de regio heeft wel eens te maken met het VieCuri Medisch Centrum. Om het verblijf van patiënten in het ziekenhuis te veraangenamen, werft VieAmi fondsen. De vriendstichting is constant op zoek naar gerichte uitbreiding van het netwerk van ambassadeurs.

“Je zou het misschien niet zeggen maar dit is een gewoon bedrijf in bijna alle opzichten,” aldus Jan Verschaeren, sinds juli 2018 voorzitter van VieAmi, de vriendenstichting van VieCuri Medisch Centrum. “Overal waar ik heb gewerkt, waarvan de langste tijd bij Océ, zijn vergelijkbare uitdagingen en processen te vinden. Een ziekenhuis wil natuurlijk ook attractief zijn. Dan ben je een serieuze partij op de arbeidsmarkt en trek je goede medewerkers aan.”

De grote rol van emotie
Door met het bedrijfsleven en VieAmi op te trekken, kan VieCuri aan bekendheid en attractiviteit winnen. “Dat is voor patiënten, het ziekenhuis en de regio een hele goede zaak,” zegt Verschaeren met enthousiasme. “Er is hier wel één heel belangrijk verschil. Emotie speelt een veel grotere rol dan bij andere bedrijven. In het ziekenhuis word je vaak geraakt. Of je het wil of niet.”

De kengetallen van VieCuri zijn indrukwekkend. Er werken 2.800 mensen en jaarlijks worden er honderddertigduizend mensen behandeld. De impact van die behandelingen is van klein tot heel groot. Iedereen in de regio heeft direct of indirect wel eens met het ziekenhuis te maken.

“Of het nou jezelf betreft of dat je vrienden of familieleden hier terechtkomen. Iedereen krijgt inderdaad met VieCuri te maken”, zegt VieAmi-directeur Ruud Stikkelbroeck. “En laten we eerlijk zijn, je bent hier meestal niet voor je lol. We spelen in op de menselijke emotie, zodat onze gasten zoveel mogelijk een positieve VieCuri-ervaring hebben. Dat kun je vaak al doen met kleine dingen die een bezoek net anders maken dan je had verwacht.”

Kleine zaken met grote impact
Verschaeren voegt toe: “Wat me opvalt is dat kleine, tastbare zaken zoals nieuwe kinderfietsen met een ingebouwde infuusstandaard op de kinderafdeling enorme impact hebben. Het leed van andere mensen raakt ons. Daarom heb ik me verbonden aan VieAmi. We kunnen verschil maken voor VieCuri. Alles wat we doen, heeft impact op patiënten en bezoekers. Van zo’n fietsje tot een grote donatie voor de Orangerie en Belevingstuin van VieCuri Oncologisch Centrum. Dat laatste is een groot project voor en door mensen die getroffen worden door kanker. Over impact gesproken.”

Fondsen werven
VieAmi werft fondsen om iets extra’s voor patiënten te realiseren. Of het nou de parkeertaxi’s zijn die mensen die slecht te been zijn vervoeren of de vleugel in de centrale hal. Het zijn allemaal projecten waar extra hulp voor nodig is. VieAmi biedt die hulp en de waardering daarvoor is groot. “We hebben een heel groot netwerk van ondernemers in de regio,” zegt Stikkelbroeck. “Ze willen iets voor ons ziekenhuis doen en dragen structureel bij of verbinden zich direct aan een VieAmi-project. Op die manier krijgen we heel veel voor elkaar. Daarom zoeken we constant naar gerichte uitbreiding van ons netwerk van ambassadeurs van VieAmi.”

Verschaeren: “Het mooie is dat we altijd tastbare projecten hebben. Je kunt ondernemers vaak bellen met een idee voor het ziekenhuis. Meestal is de grondhouding zonder meer positief. Ons doel is om de groep nog veel groter te maken zodat we nog meer kunnen realiseren.” “We willen iedereen een boodschap meegeven,” vult Stikkelbroeck aan. “Steun mensen die het nodig hebben, zeker als je het zelf goed kunt missen!”