De ondernemers die de metamorfose mogelijk gemaakt hebben. Fotografie: Irene van Wel

In deze rubriek zetten we een pand in de kijker dat een duurzame metamorfose heeft ondergaan. Deze keer is dat Innovatiecentrum Weert aan de Graafschap Hornelaan 163 in Weert. Ondernemers die bij de verbouwing betrokken waren, vertellen welke werkzaamheden ze hebben uitgevoerd om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Door Wesley Hegge

Het is een wereld van verschil. Van leegstaand complex met circa vierduizend vierkante meter aan hallen en 1200 vierkante meter kantoren naar een levendig bedrijfsverzamelgebouw.

De reden voor de Weerter ondernemer Anton Poell om het pand aan te kopen, lag vooral in de locatie. “Het pand verkeerde bovendien technisch gezien in goede staat. Het stond al een aantal jaren te koop, maar na een bezoek zag ik de mogelijkheden die er waren.”

Duurzame transformatie
In de jaren zeventig werd het gebouw door Koti gebouwd. Vervolgens pleegde Koti nieuwbouw op bedrijventerrein Kampershoek en kwam Boekbinderij Tindemans in het pand. Nadat Boekbinderij Tindemans het bedrijf verkocht, besloot de nieuwe eigenaar na enige tijd de activiteiten elders voort te zetten.

Nadat het leegstaande pand was aangekocht, startte de metamorfose. Dat gebeurde radicaal. Alle plafonds gingen eruit. Verschillende muren zijn gesloopt om de kantoorruimtes te vergroten. De marmeren vloeren in hoogglans zijn geslepen en mat gemaakt. De muren zijn gestuct, er is vloerbedekking gelegd en er zijn airco units ingebouwd. Op het gebied van energie zijn er grote stappen gezet. Zo is het pand gasloos gemaakt. Ook de verlichting is verduurzaamd: overal is ledverlichting aangebracht.

Door de plaatsing van een hekwerk en reclamezuilen is ook de aanblik van buitenaf veranderd. Verder is er een groenvoorziening aangelegd. Aan de buitenzijde van het kantoorgebouw is eerst een isolatie aangebracht. Ertegenaan is een zeer duurzame, aluminium gecoate wandbeplating bevestigd.

De negen ondernemers vertellen welke werkzaamheden ze hebben uitgevoerd (klik om te vergroten). Tekst gaat verder na de inzetjes.

De damwand beplating tegen de constructie van de fabriekshal is ook compleet vervangen door hoogwaardige sandwichpanelen. De spouwmuren zijn geïsoleerd en er is dubbel gelaagd geïsoleerd glas geplaatst. Daardoor is het isolerend vermogen van het pand flink omhoog gegaan.

De bedrijven die hebben meegewerkt aan de verbouwing komen uit de regio. “Het is belangrijk om met lokale ondernemers te werken. We moeten elkaar als ondernemers wat gunnen. Het zijn vaak jarenlange relaties, die soms wel twintig jaar geleden hun oorsprong hebben gevonden.”

Innovatie komt samen
Twaalf bedrijven hebben inmiddels hun intrek genomen in het Innovatiecentrum Weert. Hier komt innovatie samen. Zo is er onder andere AIC gevestigd, dat zich richt op innovatieve oplossingen voor gasketels, waarbij de focus ligt op de Chinese markt. Biodeal ontwikkelt en realiseert innovatieve biobased en circulaire projecten en oplossingen. CleanAllAir is ook een internationaal opererend bedrijf dat actief is op het gebied van luchtwassers voor zowel de agrarische als aanverwante industrie. Lamoral Coatings is toonaangevend op het vlak van innovatieve coatings. Bio Particles is een biotechnisch bedrijf dat zich richt op het opwaarderen van reststromen tot nieuwe grondstoffen. Meezo brengt op vernieuwende wijze de kwaliteit en beleving van zorg in beeld. CK Advies & Administratie is een modern administratiekantoor gericht op zzp’ers in de omgeving van Weert.