BUGGENUM – In het gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum vond donderdag een inloopavond plaats met als doel omwonenden en andere geïnteresseerden te informeren over de herontwikkeling van bedrijventerrein Zevenellen. Circa 55 geïnteresseerden maakten van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de voortgang en de ontwikkelingen op Zevenellen.

Zevenellen, gelegen in Haelen in de gemeente Leudal, is een duurzaam, multifunctioneel bedrijvenpark. Gezamenlijk gaven de grondeigenaren Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) en World Biobased Centre Zevenellen (WBCZ), die ieder hun deel van het bedrijventerrein ontwikkelen, een compleet beeld van de tot nu toe concrete initiatieven . Er waren stands van de verschillende initiatieven en daarnaast was het ook mogelijk om een persoonlijk gesprek te voeren over de diverse ontwikkelingen. Tevens waren de gemeente Leudal en de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUDZL) namens de provincie Limburg aanwezig om hun rol voor wat betreft de vergunningenverlening, handhaving, milieueffectrapportage(beoordeling) en beleidsaspecten toe te lichten.

Bedrijventerrein Zevenellen in ontwikkeling
Op en rondom bedrijventerrein Zevenellen worden momenteel onderzoeken uitgevoerd. Het gaat om onderzoek naar de bodemkwaliteit en niet gesprongen explosieven. Ten behoeve van deze onderzoeken vinden nu graafwerkzaamheden plaats. Deze activiteiten hebben als doel om bouwrijpe kavels te realiseren waarmee ruimte wordt geboden aan bedrijven om zich hier te vestigen.

Luchtfoto van bedrijventerrein Zevenellen in Buggenum.

Eerste initiatieven op Zevenellen presenteren zich
Er is vanuit diverse bedrijven interesse getoond in bedrijventerrein Zevenellen. De eerste drie concrete initiatieven hebben zich op 10 januari gepresenteerd. De enige partij die de vergunning al heeft aangevraagd is de Coöperatie 7LL. Deze procedure is in behandeling bij de RUDZL. Deze coöperatie transformeert varkensmest naar dikke fractie (20%) en water (80%). De aanvoer naar de installatie van Coöperatie 7LL bestaat uit dierlijke mest die afkomstig is van de varkensbedrijven van de zes betrokken agrariërs. “Vanavond hebben we regelmatig te horen gekregen dat men respect heeft voor het feit, dat de lokale agrarische ondernemers het initiatief nemen om hun eigen meststromen te gaan verwerken”, geeft Hans Corsten namens de zes agrariërs van Coöperatie 7LL aan.

Han Swinkels van Circuworld: “Wij verwerken champost en dierlijke meststromen tot hoogwaardige organische bemestingsproducten, voor betere oogsten en voor het verbeteren van de bodem voor boeren.” Hij vult aan, “Wij hebben het als prettig ervaren om mensen persoonlijk te kunnen informeren over de activiteiten die wij op bedrijventerrein Zevenellen gaan ondernemen. Over het algemeen was men verbaasd dat wij hoogwaardige organische meststoffen uit deze reststromen kunnen halen.”

Henk Willems van de Bio Transitie Centrale: “Wij transformeren biologische reststromen, als slib, dierlijke mest en berm- en slootmaaisel naar energie, schoon water en grondstoffen voor de land- en tuinbouw. Het viel ons op dat er een zeer gevarieerde groep geïnteresseerden was. Het was voor ons van meerwaarde om individueel met de geïnteresseerden in gesprek te gaan, naast het geven van informatie over ons initiatief.”

Bio Transitie Centrale en Circuworld moeten eerst een milieueffectrapportage-beoordelingsprocedure doorlopen en zullen daarna een vergunningaanvraag indienen. Deze procedures worden afgehandeld door de RUDZL namens de provincie Limburg.

Op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op Zevenellen
De inloopavond op 10 januari jl. past in de reeks van bijeenkomsten voor belanghebbenden en omwonenden over de herontwikkeling van Zevenellen in Buggenum. “We vinden het belangrijk om alle belanghebbenden te blijven informeren en op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen”, zegt Sharon Dikmans, projectmanager gebiedsontwikkeling bij OML. “Deze inloopavond is voor alle betrokken belangrijk”, geeft Jan Jansen van WBCZ aan. “Wij willen graag duidelijk maken welke ontwikkelingen er zijn, maar ook horen wat relevant is voor de omgeving om te weten. Wij zijn blij met de opkomst, maar blijven het van belang vinden mensen goed te informeren”, vult hij aan.

Wilt u ook het laatste nieuws over de herontwikkeling van Zevenellen op de voet volgen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via info@oml.nl.