Na 12 jaar de PinksterCuliance te hebben georganiseerd, haalt Kiwanis Weert een nieuw evenement naar Weert: het Kiwanis DrakenbootFestival. Een spectaculaire drakenbootrace op zaterdag 29 juni 2019 op de Zuid- Willemsvaart, gezellige festiviteiten voor jong en oud aan de Werthaboulevard en een spetterend optreden van de bekende band Guarantee.

Kiwanis Weert staat voor ‘Serving the Children of the World’ en haalt voor het goede doel de 2000 jaar oude Chinese traditie naar Weert. Een groot aantal teams strijdt op 29 juni 2019 om de eerste plek in een sportieve en gezellige drakenbootrace op het kanaal bij de stadsbrug. Ieder team vaart een aantal keren en de snelste wint.

Wat is een drakenbootrace?
Een drakenboot is 12,5 meter lang en 1 meter breed, met een drakenkop en -staart, beschilderd met drakenschubben. Voor op de boot staat een stoeltje met een grote trom, voor de trommelaar. Achterop staat een ervaren stuurman/vrouw, die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team instrueert en begeleidt. Een drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. De peddelaars zitten met zijn tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw.

De voorste 2 peddelaars bepalen het ritme en tempo. De trommelaar slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom, zodat de rest van de peddelaars dit ritme kan volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren een echte teamsport, samenwerking is essentieel. Er wordt gevaren over een afstand van circa 250 meter. Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig.

Goede doel: Jeugd in Beweging
De volledige opbrengst van het Drakenbootfestival wordt gedoneerd aan het goede doel: ‘Jeugd in Beweging Weert’. ‘Jeugd in Beweging Weert’ staat voor een noodzakelijke trendbreuk in de toename van het gewicht en in het ontstaan van chronische aandoeningen. Overgewicht is één van de grootste bedreigingen van onze volksgezondheid. De helft van alle volwassenen leeft op dit moment met overgewicht, kijkend naar de cijfers van de opgroeiende generatie van nu, voorspelt dat niet veel goeds voor de toekomst van Nederland. Kinderen die opgroeien met overgewicht leven minder lang in goede gezondheid. Door het aanbieden van projecten, waarbij de jeugd wordt gestimuleerd meer te bewegen, zet ‘Jeugd in Beweging’ zich in voor een positieve gezondheid voor de jeugd in Weert.