Sergio Herman (l) en Pieter Munten. Foto: Chantal Arnts

Pieter Munten en sterrenchef Sergio Herman breiden hun ‘Frites Atelier’-imperium in snel tempo uit. Na Den Haag, Utrecht, Arnhem en Antwerpen vond in oktober de opening van de nieuwe vestiging in Gent plaats. Het derde Belgische filiaal zal in januari openen in Brussel. Het Zakenblad reisde af naar Gent om over de succesformule te spreken… en natuurlijk de overheerlijke luxe frites te proeven!

Door Wesley Hegge

Pieter Munten staat liever niet in de spotlights. De uit Weert afkomstige horecaondernemer is gewend op de achtergrond te blijven. Maar op momenten zoals de officiële opening van het Frites Atelier aan de Groentenmarkt in Gent treedt hij op de voorgrond. Samen met de Zeeuwse topkok Sergio Herman staat hij verslaggevers van kranten, tv-zenders, radiostations en nieuwswebsites te woord. Ze willen alles weten over de succesformule.

Taakverdeling
“Sergio heeft veel meer ervaring met de media, hij is dat gewend”, zegt Munten voor de marmeren toonbank waarachter de frites bereid worden. Het is dan ook vooral Herman die zich laat vastleggen door de media. De Limburger en Zeeuw hebben een vaste taakverdeling, zo vult de wereldberoemde kok aan: “Pieter is degene die de dagelijkse leiding heeft en veel processen aanstuurt.

Net als de opening in Gent: dat ligt eigenlijk voor honderd procent op zijn schouders. Hij heeft best een heftige job om het allemaal in goede banen te leiden.” Terwijl Munten achter de schermen zorgt dat alles goed verloopt, is Herman verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte. De sterrenchef is het meesterbrein achter de recepten. Recepten die in ongekend tempo Nederland en België veroveren. Mensen staan in de rij voor de luxueuze frites. Bij Frites Atelier Gent schaft de pot meer dan alleen maar frites. Speciaal voor Gent heeft Herman twee nieuwe burgers en twee nieuwe salades ontwikkeld. De Classic Angus Beefburger en de Very Vegan Burger. Zo kunnen ook vegans er hun hart ophalen.

Succesformule
Het zogeheten fast-casual food concept van Frites Atelier slaat aan. Gouden letters op donker blauwe luifels, een chique vloer en sauspotten met gouden kraantjes. Het interieur heeft niets weg van een snackbar, maar is juist heel luxe. Het heeft de uitstraling van een Frans-Amsterdamse brasserie. Die perfectie is ook terug te vinden op de kaart. Verse frieten met eigenzinnige sauzen en biologische groenten. Herman: “Elk seizoen introduceren we een nieuwe seasonal special. Neem de Indo Super Hero, die de allerbeste smaken uit Indonesië combineert. Een echte klassieker is de Vlaamse Stoverij: gestoofd rundvlees in Petrus oud bruin bier geserveerd met verse tuinkers en ingelegd mosterdzaad. Ook die moet je dadelijk zeker even proeven.”

Trots
Als jonge ondernemer is Munten trots op de groei van het bedrijf. “We hebben een van de mooiste plekjes van Gent weten te bemachtigen. Het is een teamprestatie. We werken met gedreven mensen. De afgelopen drie maanden is er keihard gewerkt om de opening van de vestiging in Gent te realiseren.” Met name de groei van Frites Atelier in België, het land van de frites, stemt hem gelukkig. “Dat maakt me als Limburgse Nederlander extra trots.”

Hoewel Munten niet in Weert geboren is, voelt hij zich wel een echte Weertenaar. “Ik ben er opgegroeid. Op mijn achttiende ben ik vertrokken uit Weert, maar ik kom er nog zeer regelmatig om mijn familie te bezoeken.” Munten studeerde af aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en exploiteerde samen met Lhassan Ait Ali, eveneens uit Weert afkomstig, een tijdje een hotel in Mandelieu-la-Napoule in Frankrijk.

Het Frites Atelier in Gent.

Terug in Nederland ging hij werken bij de Vermaat Groep, een bedrijf dat horeca- en retailconcepten voor bedrijven, instellingen en evenementen ontwikkelt (en twee jaar geleden verkocht werd aan de Zwitserse investeringsmaatschappij Partners Group). Vervolgens begon hij aan zijn grootste avontuur. In 2016 werd de eerste vestiging van Frites Atelier geopend in Den Haag.

Groei
Het was van meet af aan de bedoeling fors te groeien. Tot nu toe lukt dat behoorlijk. Samen met een aantal investeerders willen Herman en Munten het concept verder uitrollen. Frites Atelier kijkt over de grens in Duitsland en Frankrijk. Ze hebben al onderzoek laten doen naar grote steden, goede locaties en de ontvankelijkheid voor het foodconcept. De exacte locaties zijn nog niet bekend, maar de ambities voor een verdere internationale expansie zijn duidelijk aanwezig. De frites en snacks zijn overheerlijk. Wie weet komt er ooit nog een Frites Atelier in Midden-Limburg. Het zou bij de bourgondische Limburgers gegarandeerd in de smaak vallen.

NAAM Sergio Herman FUNCTIE Mede-eigenaar en culinair verantwoordelijk Frites Atelier GEBOREN OP 5 mei 1970 in Oostburg WOONT IN Knokke-Heist GETROUWD MET Ellemieke Vermolen VADER VAN Boy, Moon, Noah en Zenna
NAAM Pieter Munten FUNCTIE Mede-eigenaar en zakelijk verantwoordelijk Frites Atelier GEBOREN OP 13 september 1983 in Deurne WOONT IN Bussum GETROUWD MET Roos Munten-Ronner VADER VAN Sara en Julia

Ondernemersfamilie Munten
Pieter Munten is de jongste zoon van Marie-José van der Heijden en wijlen Hans Munten. Zijn vader was een bekende horecaondernemer. Hans begon zijn carrière met restaurant In ’t Eeuwige Leven in Asten. Ook was hij eigenaar van het huidige Golden Tulip Hotel in Weert (toentertijd hotel Jan van der Croon), stond hij aan de wieg van Aqua Terra (eigenaar van de Maasplassen) en heeft hij Hostellerie Munten in Weert opgericht. Na zijn overlijden heeft Pieter’s broer Richard met zijn vrouw Bregje Hostellerie Munten voortgezet. Op 1 januari 2019 dragen zij het stokje over aan een nieuwe eigenaren. Hostellerie Munten komt in handen van horecapaar Rick Renders en Raadia Eddib. Richard gaat aan de slag als general manager bij Vermaat Eindhoven Airport.