Extreme droogte in Duitsland en Nederland, overstromingen in Italië met hagelstenen in Rome en tropische stormen die Amerika teisteren. We leven in bizarre tijden. Klimaatverandering is dagelijks nieuws geworden. Dit heeft ook grote impact op onze vervoersstromen en dat werkt vervolgens weer door in het dagelijks leven van u en mij. Een mooi voorbeeld zijn de gestegen benzineprijzen in Duitsland omdat het water in de Rijn te laag staat. Over 32 jaar verwacht men een verdubbeling van de droogte periodes die we nu ervaren. Als dit ongeveer klopt met de voorspelling dat we in 2050 de buien en droogteperiodes zouden hebben die we vandaag ervaren, dan ben ik zeer benieuwd wat dit voor gevolgen heeft voor onze nabije toekomst. “Maar waar heeft u het over, een paar buien en dat watertekort is opgelost?” Beste mensen, ons waterpeil is inmiddels al zo ver gezakt, dat het vanaf nu een hele maand, 30 dagen lang, iedere dag de klok rond moet regenen om het normale niveau te bereiken. Deze lage waterstand heeft voor het bedrijfsleven en de scheepvaart enorme gevolgen. Schepen kunnen maar een beperkte hoeveelheid lading meenemen en moeten dus vaker op en neer varen of er worden alternatieve transportmiddelen ingezet via de weg. Transportkosten gaan dus omhoog en worden weer doorberekend in de keten. Bedrijven komen voor hogere kosten te staan en in veel gevallen dus ook de consument. Om de gemiddelde vracht van één containerschip via de weg te vervoeren zijn 80 vrachtwagens nodig. Ik hoef u niet te vertellen dat onze wegen al overvol staan. Willen we hier werkelijk nog meer vrachtvervoer bij? Kunnen wij iets doen om dit probleem op te lossen? “A little thought and a little kindness are often worth more than a great deal of money”. Wijze woorden van John Ruskin. Wij dienen ons bewust te zijn van de keuzes die we dagelijks maken en hoe deze invloed hebben op onze omgeving en het milieu. De gevolgen van die keuzes werken namelijk direct door naar onze bankrekening!

Janou Martens
Kringsecretaris Midden-Limburg Limburgse Werkgevers Vereniging