Sharon Hendriks en Mark Horsten. Foto: Dion Huiberts

Cwartier is de plek waar creatieve ondernemers samenkomen. In het voormalige stadhuis rolden Mark Horsten en Sharon Hendriks drie jaar geleden met Restaurant Amusant een innovatief concept uit. In oktober opende het eigenzinnige horecapaar De Stadskantien. Een nieuw lunch- en koffieconcept in het hart van Weert. Groenten, fruit en kruiden geteeld op het dak van Cwartier vormen de basis voor de verrassende lunchkaart.

Door Wesley Hegge

Op een prachtige locatie naast de ingang van Cwartier aan de Beekstraat genieten gasten van verrassende lunchgerechten en een heerlijke kop koffie met huisgemaakt gebak. Veel ramen, frisse kleuren en een huiselijke inrichting maken de zaak een sfeervolle ontmoetingsplek waar gezelligheid centraal staat.

NAAM Sharon Hendriks GEBOREN OP 1 april 1991 in Nederweert WOONT IN Weert FUNCTIE Gastvrouw en mede-eigenaar VRIJE TIJD Uit eten, vrienden en familie

Bijzondere combinaties
Hoewel het grenst aan Restaurant Amusant is de lunchroom een op zichzelf staand concept. Chef-kok Mark Horsten heeft voor De Stadskantien een compleet nieuwe lunchkaart bedacht. “De gerechten worden bereid met dak-verse groenten van onze dak-akker. Pure ingrediënten in bijzondere combinaties. Salades, sandwiches en specials. Ook kun je kiezen voor een lunchbox, borrelhap en zijn er gerechten speciaal voor de kinderen. We werken volgens de seizoenen, dus de gerechten wisselen regelmatig. Zo blijven we de gasten verrassen.”

“Het is eerlijk, toegankelijk en verrassend”, vat gastvrouw Sharon Hendriks De Stadskantien samen. “Die rode draad houden we aan sinds we acht jaar geleden met Messcherp Catering zijn begonnen. Het vormt de basis voor alles wat we doen.”

Messcherp Catering
De twee leerden elkaar in 2010 kennen. In datzelfde jaar startten ze met catering. “Mijn vader was eigenaar van café-zaal De Paol in Altweerterheide en ik heb jarenlang meegeholpen in zijn zaak”, zegt Horsten. Daar werd de passie voor de horeca geboren. “Ik wilde ook iets in de catering gaan doen, maar dan op mijn eigen manier. Daarom zijn we Messcherp Catering gestart. Ik houd van gerechten die een tikkeltje anders zijn. Gerechten die de zintuigen prikkelen door ongewone smaakcombinaties, dat is de filosofie.”

Messcherp Catering verzorgt buffetten vanaf 10 personen; van intieme diners bij mensen thuis tot op locatie voor honderden mensen met de foodtruck. Live cooking maakt elke catering een beleving. Hendriks neemt de zorgen van de gasten uit handen en bespreekt de aankleding, setting en eetwensen. “We merkten dat mensen de amusebar, een stijlvolle bar waarop á la minute een aantal luxe amuses bereid wordt, erg populair is. Zeker in combinatie met live cooking en walking diner.”

Restaurant Amusant
De amusebar in combinatie met live cooking sprak zich steeds meer rond. Zo ontstond het idee om een restaurant te beginnen dat een ode aan de amuse brengt. Hendriks: “We hebben de tijd genomen om een locatie te zoeken en kwamen uit bij Cwartier, het oude stadhuis. De visie van creativiteit en innovatie van Cwartier sprak ons meteen aan. Dat past bij het concept. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en in 2015 Restaurant Amusant opgericht.”

Amusant is het enige restaurant in Weert waar gasten onbeperkt gerechten kunnen kiezen zonder vaste prijs. Elke twee maanden bedenkt Horsten nieuwe gerechten en wordt de volledige kaart vernieuwd. Seizoensgebonden producten vormen daarbij het uitgangspunt. Horsten kijkt welke groenten voorhanden zijn en laat er zijn fantasie op los.

Op het platte dak van Cwartier verbouwt het horecapaar zelf groenten, fruit en kruiden. Na een opstartfase is de stadslandbouw dit jaar uitgebreid naar honderd vierkante meter. Horsten: “Hoe tof is het om midden in de stad onze eigen producten te verbouwen en die vervolgens in de gerechten te verwerken? We hebben voor het tweede jaar op rij een oogstfeest georganiseerd. Dan verhuizen we de keuken, bar en het terras naar het dak waar de mensen in een intieme sfeer kunnen genieten van dak-verse producten.”

De Stadskantien
De Stadskantien besteedt veel aandacht aan de koffie die geserveerd wordt. Het aanbod wisselt bovendien met de seizoenen. Hendriks: “Fascino Koffiebranderij uit Weert levert de koffie. We vinden het leuk om met lokale producten en ondernemers te werken. Zo levert Kaas & Ko uit de tegenover gelegen Muntpassage onze kaas. We schenken biertjes van de Weerter Stadsbrouwerij. We werken graag samen met ondernemers die ook out-of-the-box durven denken. Die het onmogelijke mogelijk maken. Zo ontstaan de beste ideeën.”

NAAM Mark Horsten GEBOREN OP 22 februari 1987 in Maarheeze WOONT IN Weert FUNCTIE Chef-kok en mede-eigenaar VRIJE TIJD Uit eten,
vrienden en familie

De jonge ondernemers hebben de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd. Vanuit een vaste overtuiging hebben ze verschillende projecten gestalte gegeven. Het meest trots zijn ze op de mensen met wie ze hun plannen hebben uitgevoerd. Horsten: “Zoals we open en transparant zijn richting onze gasten, zijn we dat ook naar de medewerkers.

 

Voordat een nieuwe kaart in gaat, komen we met het team samen. Ieders mening is belangrijk. Want wij kunnen wel een idee hebben, maar het zijn de medewerkers die het mede uitdragen.”

Trek gekregen? Kom dan eens gezellig met collega’s, vrienden of familie naar de De Stadskantien en laat je verrassen door de lunchkaart en heerlijke koffies. Weinig tijd? Neem dan een lunch of koffie-to-go!