REGIO – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht een fors lagere oogst van aardappelen, uien en suikerbieten in Nederland. Oorzaak is de droogte van afgelopen zomer.

Dat blijkt uit de Oogstraming 2018 van het CBS.

Gevolgen droogte
Voor consumptieaardappelen bedraagt de oogst naar verwachting 3,1 miljoen ton, 23 procent minder dan in 2017. Voor zaaiuien wordt de opbrengst geraamd op 0,8 miljoen ton, wat 44 procent minder is dan in het voorgaande jaar. Suikerbieten komen naar verwachting op 6,9 miljoen ton uit, 13 procent lager.

Duurder
Het is niet duidelijk of de producten ook duurder worden door de lagere oogst. Er komen minder aardappelen van het land, dus ze zullen van elders moeten komen om de frietwinkels te bevoorraden en wat daarmee gaat gebeuren is afhankelijk van de voorraad in het buitenland.