Kerncommissie Arno Verrijth, Jan Leenders, Bert van Dijk, Margareth Haarmans en Marcel van Berlo.

De Philips van Horne in Weert viert dit schooljaar 2018-2019 haar 50-jarig jubileum. Op elk niveau van mavo tot havo, vwo en gymnasium heeft de school in al die jaren bijzondere talenten voortgebracht. Overigens, de ‘Philips’ is in haar visie steeds uitgegaan van het gegeven dat elke leerling over bepaalde talenten beschikt. Talenten die ontwikkeld moeten worden. In deze editie van het Zakenblad drie portretten van oud-leerlingen. Daaruit blijkt dat talent, durf en doorzettingsvermogen vaak hand in hand gaan.

Het onbetwiste hoogtepunt van dit jubileumjaar wordt de grote Philips van Horne reünie op (kermis)zaterdag 29 september. Het jubileumprogramma kent overigens talloze andere activiteiten die de moeite waard zijn. Vanaf vrijdag 5 oktober t/m vrijdag 14 december geven zes oud-leerlingen die een bijzonder beroep uitoefenen een lezing in Theater de Huiskamer. In de maand oktober is er in de monumentale Paterskerk op de Biest een boeiende kunstexpositie: maar liefst dertig oud-leerlingen en (oud-)personeelsleden tonen hun werk. Op vrijdag 26 oktober vindt in het naburige Franciscus Huis een groot jubileumconcert plaats met medewerking van beroepsmusici, solisten, de cast van musical ‘Graaf van Horne’, het koor Giocoso en het Weerter Mannenkoor. Op zaterdag 15 december wordt in Theater de Huiskamer een minisymposium gehouden over het onderwijsproject in Malawi. De grote Van Horne Kerstmarkt, die samen met PSW en BS Aan de Bron georganiseerd wordt, vindt op 20 december plaats.

Fritz Korten en zijn Frisse Blikken

Hij heeft zijn gymnasiumdiploma behaald in het jaar 2000 en studeerde vervolgens Beleid- en Organisatie-wetenschappen in Tilburg. Sinds 2011 is hij directeur van Frisse Blikken (36), een dynamisch bedrijf met een uniek concept en vestigingen in Utrecht, Eindhoven en Indonesië.
Fritz blikt terug op een mooie schooltijd. “De school, de leeromgeving en de leraren hebben grote invloed gehad op mijn ontwikkeling en de keuzes die ik gemaakt heb.”  Na zijn studie in Tilburg werd Fritz in 2006 adviseur bij Twynstra & Gudde in Amersfoort. Hij schreef met twee collega’s een spraakmakend boek over talentontwikkeling met de titel ‘Jongleren met Talent; de match tussen organisatie X en generatie Y’. Daarna richtte Fritz samen met een compagnon het bedrijf Frisse Blikken op. De ambitie van zijn bedrijf bleek dit voorjaar toen Frisse Blikken landelijke bekendheid kreeg via STER-reclames op radio en TV.
Frisse Blikken (80 collega’s en 70 samenwerkings-partners) ondersteunt grote organisaties zoals Heineken, ING en ASML. “Alle mensen die bij ons werken, willen ontdekken of ze ondernemer kunnen en willen worden. Ze voeren projecten uit om ervaring op te doen en krijgen begeleiding en een opleidingsprogramma om succesvol ondernemer en professional te worden.
Inmiddels zijn na hun periode bij Frisse Blikken zo’n 30 jonge mensen voor zichzelf gestart. ‘Focus’ is belangrijk voor succesvol ondernemen, maar samenwerken en samen delen zijn voor mij onmisbaar om ook als ondernemer gelukkig te zijn.”

‘Blijf ondernemen vanuit jouw eigen kracht!’

Makelaar Sharon Bish

Een vrouw in een mannenwereld, zo lijkt het. Sharon Bish (45) deed in 1991 eindexamen atheneum. “Latijn en geschiedenis behoorden tot mijn favoriete vakken. Ik heb hele mooie maar ook ‘spannende’ herinneringen aan school. Met name in de tijd dat ik met een vriendin bij de Gotcha werkte en we niet altijd verschenen in de les omdat we tot diep in de nacht gewerkt hadden. Conciërge Wiel Lemmen kneep vaak een oogje dicht.”
Na haar heao-studie kwam zij in de makelaardij terecht. Eerst bij Hendriks en later bij Saelmans. “Het was een erg leerzame periode, maar in de tijd van economische crisis ook erg zwaar, zeker voor mij als alleenstaande moeder met twee kinderen.” Sinds 1 januari 2014 is zij de trotse eigenaar van een eigen makelaarskantoor aan de Maaspoort. “De eerste twee jaar werkte ik vanuit huis. De aktes werden ondertekend aan de keukentafel. Het was een bijzonder tijd. Ik heb al die jaren heel hard moeten werken. Nog steeds overigens. Inmiddels zijn we met een team van drie dames. Komend jaar vieren we al ons eerste lustrum! Time flies…” Sharon’s tip voor goed ondernemerschap: “Blijf ondernemen vanuit jouw eigen kracht en kwaliteiten. Dan zet je het mooiste neer voor anderen én jezelf. Ook als het even anders loopt, geeft dat de veerkracht die je als ondernemer zeker nodig hebt.”

Jacobs en Voesten: een dynamisch duo

Het is een bijzonder tweetal: John Jacobs (54) en Brian Voesten (49). John deed eindexamen mavo in 1980 (‘niks mis met de mavo’) en Brian stroomde via de mavo door naar de havo (1986). Ze hebben ondanks duidelijke verschillen veel gemeen. Beiden volgden op hts-niveau civiele techniek en beiden waren (en zijn) o.a. werkzaam in de projectontwikkeling. Brian: “Als ambtenaar bij de gemeente Eindhoven ontdekte ik dat mijn leven een iets te groot voorspelbaar karakter kreeg. Toen ben ik ondernemer geworden.” John vult aan: “Ik was ook bezig met de ultieme zoektocht naar vrijheid en heb toen samen met Brian gezocht naar oplossingen voor de ‘tweede helft’ van ons leven.” De laatste jaren zijn John en Brian, naast hun doordeweekse advieswerk intensief bezig geweest met creatieve (semi-) commerciële activiteiten. Zo waren zij initiatiefnemer van het Cwartier (in het voormalige stadhuis), een broedplaats waar bedrijven, welzijnsorganisaties en zorginstellingen samengaan. En natuurlijk het andere paradepaardje met grootstedelijke allure: Theater de Huiskamer in het voormalige schoolgebouw van het vroegere Hoogh Weert.
Samen met Renate Toorop, Marietta Jacobs en de kinderen hebben ze iets gerealiseerd waar Weert behoefte aan had: een kleinschalig, laagdrempelig centrum voor o.a. toneel en muziek. Of hun loopbaan beïnvloed is door de Philips van Horne? Brian: “Nee, het was een solitaire keuze. Wel heb ik erg leuke herinneringen aan de school en de leraren. De ‘Philips’ was meer dan alleen een opleidingsinstituut.” John beaamt dit: “Ik heb mooie herinneringen aan de schoolfeesten, de musicals en popconcerten. En… de meisjes in de klas.”

www.philipsvanhorne50.nl