Kip-ei

Er lijkt schot te komen in een directe spoorverbinding tussen Weert en Hamont. De Belgen hebben aangekondigd binnenkort te starten met de aanleg van de elektrische bovenleidingen. Onze eigen staatssecretaris mevrouw Van Veldhoven heeft haar ambtenaren gevraagd duidelijk te maken wat er allemaal nog moet gebeuren op Nederlands grondgebied. Stappen in de goede richting.
Het lijkt simpel. Als ook ‘onze’ negen kilometer spoor geëlektrificeerd zijn, staat niets meer die directe verbinding in de weg die niet alleen Antwerpen binnen anderhalf uur ontsluit, maar ook Brussel een stuk dichterbij brengt. De Belgische mobiliteitsminister Francois Bellot kondigde namelijk net voor het zomerreces aan dat hij de verbinding Hamont-Mol-Brussel in het nieuwe vervoersplan van 2020 wil opnemen.
Een beslissing met voor Weert grote gevolgen: van een lokaal treinstation tussen Limburg en de Randstad zou Weert in één klap een internationaal knooppunt worden. Aantrekkelijk voor dagjesmensen. Voor werknemers met een baan over de grens. Voor studenten uit België die in Eindhoven studeren of voor Nederlanders die in Leuven college volgen. Voor zakelijke reizigers en politici die regelmatig in Brussel of Antwerpen moeten zijn. Een grote kans dus voor Weert, want nog altijd geldt de economische wet: infrastructuur zorgt voor bloei en groei.
Áls we dus snel een aantal knopen doorhakken. Het geld voor de elektrificatie is er, zowel bij de Rijksoverheid, de Provincie en de gemeente Weert. Er liggen echter meer beren op de weg. De spoorsystemen aan beide zijden van de grens zijn verschillend. Belgische treinen rijden op 3000 volt gelijkstroom, die in Nederland op 1500 volt. Het handigst zou zijn als de Belgische NMBS in Hamont zou doorrijden naar Weert om daar de terugtocht te aanvaarden. Maar wil de NMBS dat? En wil Nederland een stukje Belgisch spoorsysteem? En wie gaat wat betalen als de trein eenmaal rijdt?
Het is het bekende kip-ei-verhaal: wie zet de volgende stap. In het Provinciehuis zullen we ons sterk maken om de grenzen tussen Weert en Hamont te slechten. Dit is een kans die we niet mogen laten lopen.

Hubert Mackus
Gedeputeerde Provincie Limburg

www.hubertmackus.nl