Tiguan R-Line Black Style

WEERT – Ruim 55% van de Nederlanders zou bij de aanschaf van een nieuwe auto kiezen voor hoog model. Dat blijkt uit onderzoek van AutoTrack. De autosite ziet de verkoopaantallen van SUV’s de afgelopen tien maanden toenemen met bijna 16%. Deze trend wordt bevestigd door verschillende autodealers, die het aanbod van hoge modellen eveneens zien toenemen. Het gaat daarbij om diverse SUV varianten en (kleine) crossovers.

Van benzineslurper naar stoere bak
De uitkomst van het onderzoek geen verrassing: “Wij zien de vraag naar hoge modellen de laatste jaren duidelijk toenemen. Dat heeft niet zozeer te maken met de prijs, eerder met het veranderende imago. De hoge auto’s van vroeger, met zo’n wiel op de achterkant, werden gezien als echte benzineslurpers. De nieuwe modellen zijn veel schoner, zuiniger en sportiever. Dat hoge auto’s enkel interessant zijn voor ouderen en kleinere mensen gaat ook allang niet meer op. De auto’s hebben nu echt een stoer imago.”

Sander van Veen, Marketing Manager bij AutoTrack, ziet het aanbod van hoge auto’s op de autosite ook veranderen: “Naast de hele grote SUV’s, worden er ook steeds meer kleinere modellen aangeboden. Crossovers zijn daar een mooi voorbeeld van. Sportief, niet te groot en daardoor voor een grote doelgroep interessant. Die modellen werden overigens, naast elektrisch rijden, door de Consumentenbond benoemd als autotrend voor 2018.”

1 op de 4 verkochte nieuwe auto’s een SUV
Op de autosite kunnen consumenten niet alleen terecht voor occasions, ook voor nieuwe auto’s, direct leverbaar. In die laatste categorie is het aandeel SUV’s erg groot. Van de verkochte nieuwe auto’s in de maand juli van dit jaar was één op de vier een SUV (25,8%). Voor occasions ligt dit aandeel op 14%. Van Veen: “De trend is op verschillende vlakken duidelijk zichtbaar. De verwachting is dat deze lijn zich de komende jaren voort zal zetten.”

Top 5 nieuwe SUV modellen
Volkswagen Tiguan
Volkswagen T-Roc
Peugeot 2008
Nissan Qashqai
Audi Q2

Top 5 SUV occasion modellen
Renault Captur
Nissan Qashqai
Volvo XC60
Volkswagen Tiguan
Peugeot 2008