WEERT – Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht geeft op 4 september een lezing bij Bibliocenter Weert over de relatie tussen gezondheidsachterstanden en armoede en schulden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een samenhang is tussen financiële problemen en het ontstaan of verergeren van gezondheidsklachten.

Zo is er bij mensen met financiële problemen vaker sprake van overgewicht of rugklachten. En is er vaak een relatie tussen financiële problemen en sociaal isolement en depressies. De lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via www.bibliocenter.nl . Je vindt de bibliotheek aan Wilhelminasingel 250 in Weert.

Zijn gezondheidsklachten het gevolg van financiële problemen? Of krijg je financiële problemen juist doordat je gezondheidsklachten hebt en hoge zorgkosten moet maken? Nadja Jungmann wil een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van schuldenproblematiek. Zij heeft oog voor de belangen en positie van mensen met schulden, van schuldeisers en professionals/vrijwilligers die in dit kader ondersteuning bieden.

Jungmann promoveerde in 2006 op een onderzoek naar de effecten van de Wet schuldsanering natuurlijke personen op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Haar drive om het verschil te maken is niet onopgemerkt gebleven. In 2006 werd zij benoemd tot erelid door het bureau Wet schuldsanering natuurlijke personen. In 2009 won zij als organisatieadviseur de ROA-impactprijs en in 2017 kreeg zij uit handen van toenmalig minister Bussemaker de prijs ‘Lector van het jaar’.

Samenwerking
De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met ‘De Pijler, onderdeel van Huis voor de Zorg’. De Pijler zet zich in voor de ondersteuning van lokale armoede initiatieven, het ondersteunen van cliëntenraden sociale zekerheid én het mogelijk maken en ondersteunen van de regionale spreekuren WAO-WIA en sociale zekerheid.