Foto Pixabay

Er loopt opnieuw een wolf rond in Belgisch Limburg. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos. Er werden in de afgelopen week maar liefst negen schapen gedood.

In de buurt van twee Belgisch Limburgse natuurgebieden – Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo – zijn sinds vorige week negen schapen gedood. Vermoedelijk werden ze door een wolf gedood. “Zo goed als zeker is dit door een wolf gebeurd. Honderd procent zeker zijn we pas na de resultaten van de DNA-stalen”, aldus Marie-Laure Vanwanseele. van het agentschap ‘Natuur en Bos’“Maar het gaat zeker niet om het werk van Naya.”

De eerste melding van dode schapen kwam begin vorige week uit een kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. In totaal ging het om vier dieren. De schapen zaten nochtans achter een raster met elektriciteit. Maar door de droogte was de spanning te laag. Her en der was het rooster ook in minder goede staat. In de onmiddellijke omgeving werd inmiddels nog een ander schaap, niet van deze kudde, gevonden dat al wat langer dood was. Zaterdag zijn wat verder nog eens vier dode schapen aangetroffen. Het zijn de eerste dode schapen door een wolf sinds maanden.

Twee wolven actief
Intussen is volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) duidelijk dat buiten wolvin Naya ook een andere wolf actief is in de regio. Dat is duidelijk geworden na analyse van beelden van een wildcamera in de buurt van de schade. “Onze vermoedens dat er nog een andere wolf is, zijn bevestigd”, aldus INBO-woordvoerder Koen Van Muylem. Maar ook Naya is nog in de buurt. Twee weken geleden nog maar werd de wolvin op beelden waargenomen.

Wolvin Naya stak op 2 januari vanuit Nederland de grens over naar België. Een tweede wolf, die in Belgisch Limburg was opgedoken, kwam zondag 11 maart om het leven na een aanrijding met een auto in Opoeteren.