Wethouder Wendy van Eijk van de gemeente Weert. Foto: Irene van Wel

WEERT – De provincie Limburg, gemeente Nederweert en Loverbosch maken bezwaar tegen de bouwplannen van Van der Valk in Weert. De provincie heeft een zienswijze ingediend, omdat nut en noodzaak van een hotel op Kampershoek-Noord aan de A2 onvoldoende aangetoond zouden zijn. Volgens de gemeente Weert is er echter behoefte aan een hotel en krijgt daarin steun van verschillende regionale ondernemers.

Begin dit jaar heeft Van der Valk – een concern dat geënt is op een succesvolle formule die op meerdere plaatsen een positieve stempel op de regio heeft gedrukt – een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een hotel aan de A2. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. De provincie Limburg, gemeente Nederweert en Loverbosch (eigenaar van het pand waarin Win Casino’s in Nederweert zit en al jaren voornemens op steenworp afstand een hotel te bouwen) hebben zienswijzen ingediend.

Voldoende behoefte aan hotel
“De onderbouwing van de behoefte en marktruimte moet beter”, zegt een woordvoerder van gedeputeerde Hans Teunissen (Ruimtelijke Ordening). “Dat geldt zowel voor het hotel als voor de andere functies, zoals bioscoop en amusementscentrum.” Hij doelt daarmee op de plannen van de Weerter ondernemer Harm Lamberigts, die op hetzelfde terrein een bioscoop wil bouwen.

De gemeente Weert onderkent dat Van der Valk een nadere onderbouwing moet aanleveren. Wethouder Wendy van Eijk (Ruimtelijke Ordening) gelooft echter in de uitspraken van de initiatiefnemer waarin hij aangeeft dat er voldoende behoefte en marktruimte is voor het hotel- en leisure plan. “Hierin word ik gesteund door verschillende Weerter én regionale ondernemers”, aldus Van Eijk.

Overleg met buurgemeenten
De provincie vreest voor een wildgroei aan hotels. Van der Valk zou meer rekening moeten houden met een recent hotelmarktonderzoek, uitgevoerd door bureau ZKA in opdracht van de provincie. Limburg telt 328 hotels, samen goed voor 9530 kamers. Er zijn plannen voor 3700 nieuwe kamers, terwijl uit het onderzoek blijkt dat daar nauwelijks nog ruimte voor is. Volgens de onderzoekers kunnen er nog 880 kamers bij. Midden-Limburg is het meest populair, daar verdubbelt het aantal hotelkamers als alle projecten worden uitgevoerd.

De provincie vindt daarom dat Van der Valk en de gemeente Weert afstemming moeten vinden met de regio. “Tussen alle gemeenten in de regio Midden-Limburg en de provincie Limburg is namelijk afgesproken om initiatieven voor ruimtelijke ontwikkelingen met een bovenlokale impact regionaal af te stemmen”, zegt de woordvoerder.

Van Eijk reageert dat de afstemming heeft plaatsgevonden. “Met een positief resultaat. Het verslag hiervan wordt zo snel mogelijk naar de provincie verzonden.”

Onderzoek Rabobank
Uit onderzoek van Rabobank Weerterland en Cranendonck komt overigens een ander beeld naar voren. De overnachtingsmogelijkheden in Weert zouden juist te beperkt zijn. ‘Ondanks een toename telt Weert relatief weinig horecabedrijven. De financiële prestatie van de sector lijkt in Weert tegen te vallen’, zo valt te lezen.

In de verblijfsrecreatiesector in Weert is een groot deel van de omzet afkomstig van klanten die in Midden-Limburg wonen. Dit duidt erop dat hotels en pensions in Weert het relatief sterk moeten hebben van hun keuken, maar minder van de mogelijkheid tot overnachten die zij bieden. Van klanten uit de regio mag immers worden verwacht dat zij in een ‘hotel-restaurant’ vooral van het restaurant gebruik maken, terwijl klanten die buiten de regio wonen waarschijnlijk ook in het hotel overnachten.

Weert moet het nu vooral hebben van lokale bestedingen. De komst van een Van der Valk hotel zou daar verandering in kunnen brengen.