NOORD-LIMBURG – Wethouder Paul Sanders van Peel en Maas, woordvoerder van de regio, waarschuwt luid en duidelijk: ‘We krijgen een groot probleem.’ Want Noord-Limburg komt over vier jaar namelijk 10.000 mensen tekort om alle banen te vervullen. Zonder extra buitenlandse werknemers is het probleem niet op te lossen.

Dat meldt Dagblad de Limburger vandaag. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Etil, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten in de regio.

Tekort
Momenteel wordt al één op de vijf bedrijven belemmerd in zijn ontwikkeld door een tekort aan personeel. Bovendien komen er tot 2022 naar verwachting 5000 nieuwe banen bij. Dat is voornamelijk te danken aan de komst van logistieke bedrijven in de regio Venlo. Maatregelen om werklozen door bij- en omscholing aan het werk te krijgen en het automatiseren van processen, bieden onvoldoende uitkomst.

Arbeidsmigranten
De arbeidsmigrant blijft hard nodig. De komende vier jaar is behoefte aan 1100 tot 4800 arbeidersmigranten extra. Volgens Etil wordt de concurrentieslag daarbij feller, want aangrenzende regio’s als Midden-Limburg en Oost-Brabant trekken aan arbeidsmigranten. Ook Duitsland. Omdat arbeidsmigranten de bevolkingskrimp dempen, is het van eminent belang dat ze aan de regio te binden.