Ansje Ernst. Foto: Irene van Wel

Precies in de maand dat Ansje Ernst haar twintigjarig jubileum viert bij Vos Centrum voor Mondzorg opent ze de deuren van haar eigen kliniek. Samen met haar partner Daniël Vos bouwde ze de tandartspraktijk uit tot een van de modernste in de regio. Door de bedrijfsuitbreiding met Kliniek Esthetiek krijgt Weert de eerste kliniek voor cosmetische behandelingen op topniveau. Tijd voor een gesprek over haar veelzijdige carrière, de toekomstplannen en het doorbreken van taboes.

Door Wesley Hegge

Als praktijkmanager van Vos Centrum voor Mondzorg probeert ze een plek te creëren waar mensen zich op hun gemak voelen. De vrolijke, goedlachse Ansje geeft daarbij graag het goede voorbeeld. “Toen ik hier startte, telde de praktijk vier medewerkers. Inmiddels is het getransformeerd naar een behoorlijk bedrijf. Maar er heerst nog steeds de sfeer van een kleine praktijk. De medewerkers, inmiddels 22 in totaal, hebben een sterke, persoonlijke band en er is onderling grote verbondenheid.”

Als praktijkmanager vormt ze de spil van het bedrijf. Ze voert de financiële administratie, onderhoudt de contacten met vertegenwoordigers, verzorgt het personeelsmanagement en de marketing. Bovendien is ze het aanspreekpunt voor alle medewerkers. Daar is ze de juiste persoon voor. Want ze weet precies waar ze over praat. Begonnen achter de balie in 1998, heeft ze vervolgens als ortho-, implantologie- en stoeltandartsassistente gewerkt en werd uiteindelijk opgeleid tot prothesemedewerker. Jarenlang heeft ze alle protheses en supra structuren op implantaten gemaakt. Door die ervaring heeft ze leren denken als een behandelaar.

NAAM Ansje Ernst FUNCTIE Praktijkmanager van Vos Centrum voor Mondzorg en eigenaar van Kliniek Esthetiek GEBOREN OP 18 oktober 1964 in Weert WOONT IN Weert PARTNER VAN Daniël Vos MOEDER VAN Marijn en Dominique VRIJE TIJD Skiën, zeilen, duiken, lezen, lid van vrouwensociëteit IdemDita en tijd doorbrengen met familie en vrienden LEVENSMOTTO Volg je hart en vaar je eigen koers

Toppraktijk
Haar rol binnen het bedrijf veranderde toen het ondernemersstel de lang gekoesterde plannen voor een absolute toppraktijk verwezenlijkte. Ze realiseerden in 2012 nieuwbouw op de bestaande locatie aan de Sint Maartenslaan in Weert. “Ik heb de overstap gemaakt naar HR. Daarvoor heb ik een hbo-opleiding ‘praktijkmanagement’ gevolgd. Sinds een paar jaar sta ik zelf niet meer aan de stoel. Soms mis ik het, want het is een prachtig vak. Maar de nieuwe functie bevalt goed, want ik kan me nu met alle facetten bezighouden.”

Vos Centrum voor Mondzorg onderscheidt zich op drie onderdelen. “Ten eerste bieden we alles onder één dak aan: implantologie, orthodontie, endodontologie, bleekbehandelingen, facings, kroon en brugwerk. Mensen hoeven bij ons niet doorverwezen te worden. We kunnen bijna alles zelf. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste behandelmethodes en lopen voorop met de nieuwste technieken en materialen. Voor de chirurgische behandelingen, zoals het implanteren, hebben we een speciale steriele behandelkamer. En last but not least, hebben we een geweldig team van tandartsen, assistentes en overige medewerkers. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat de cliënten met een lach naar buiten gaan.”

Kliniek Esthetiek
Die lach wordt binnenkort alleen maar groter: nadat de tanden weer mooi gemaakt zijn, kan ook de huid rondom behandeld worden. Het idee voor Kliniek Esthetiek is ingegeven door de vraag van cliënten. “Het is complementair aan de mondzorg”, legt Ansje uit. “Als we bij mensen een kunstgebit of kronen plaatsen, krijgen we vaak de vraag of dan ook de rimpels rond de mond verdwijnen. Dat kan voortaan! Door middel van een cosmetische behandeling kan het onderhuidse vetweefsel versterkt worden waardoor de huid weer strakker wordt.” Dit voorjaar opent de kliniek. Die is gevestigd in het souterrain van de praktijk. Een cosmetisch arts gaat de behandelingen uitvoeren. Van haar passie voor esthetiek heeft ze haar beroep gemaakt. “We voldoen aan alle eisen en richtlijnen. Het is de eerste kliniek in Weert die op topniveau cosmetische behandelingen aanbiedt”, zegt ze. Daar is ook haar partner Daniël zeer trots op, legt hij uit: “Het is symbiose van twee bedrijven. We hebben jaren nagedacht over hoe we onze droompraktijk wilden inrichten. Door deze component toe te voegen, kunnen we patiënten ook helpen bij de laatste stap van mondverzorging: de buitenkant.”

Ansje Ernst en haar man Daniël Vos.

Cosmetische behandelen
Kliniek Esthetiek is er niet alleen voor cliënten uit de tandartspraktijk. “In tegendeel, het is voor iedereen die er baat bij heeft. Naast de medische toepassingen richten we ons ook op de esthetische toepassingen. We streven naar subtiele natuurlijke resultaten passend bij de leeftijd, waarbij het karakter van het gezicht en de mimiek behouden blijft. Ieder gezicht is uniek met een eigen schoonheid en dat willen we graag behouden. We werken uitsluitend met A-merken. Alles gebeurt zorgvuldig, verantwoord, met kwaliteit en heel veel oog voor het natuurlijke.” Vooralsnog bestaan de behandelingen uit botox en fillers, maar dat wordt in de toekomst uitgebreid. Van te dik opgespoten lippen en een onnatuurlijk strakke huid wil Ansje overigens niets weten. “De slogan is ‘Helemaal jezelf’. Je moet niet doorslaan. Het doel is om wensen en verwachtingen helder te krijgen en eerlijke adviezen te geven. We nemen graag de tijd voor de behandelingen zodat we secuur en veilig te werk kunnen gaan.”

Taboe doorbroken
Cosmetische behandelingen zijn niet langer een taboe, zo stelt Ansje: “Ik vergelijk het met beugels voor volwassenen. Dat kon vijftig jaar geleden echt niet. Maar dat is tegenwoordig heel normaal. De esthetische gezondheidzorg gaat vooruit. Ik ontvang alleen maar positieve reacties. Veel mensen in mijn omgeving ondergaan ook zulke behandelingen en zijn blij als dat straks in Weert kan plaatsvinden.” Ondanks dat het taboe doorbroken is, heeft Ansje ervoor gezorgd dat cliënten voor cosmetische behandelingen in dezelfde wachtruimte zitten als de cliënten die voor een tandheelkundige behandeling komen. “Zo weten de cliënten niet van elkaar waar ze voor komen.” De vraag die overblijft, is of Ansje zelf ook een cosmetische behandeling heeft ondergaan? “Nee, nog niet, maar wellicht in de toekomst wel. Het is natuurlijk een ervaring die ik dan zou kunnen delen met mijn cliënten om ze nog beter te kunnen adviseren”.