Bart Maes
Bart Maes, uitgever van het Zakenblad.

De opkomst van online video is al langere tijd gaande. Waarom dit zo is, is niet zo moeilijk voor te stellen: mensen zijn van nature visueel ingestelde wezens. Videocontent blijft niet alleen langer in het hoofd hangen, mensen kijken ook liever video dan dat ze een tekst lezen. Onderzoek van Cisco laat zelfs zien dat bijna 60% van de kijkers zich drie etmalen later nog kan herinneren wat er in een video werd getoond en verteld.

In een tijd waarin aandacht voor het product steeds belangrijker wordt, is dit een interessant gegeven. En er is meer, want in 2017 bestaat 69% van het internetverkeer uit video, meldt Cisco. Niet zo vreemd overigens, want video is overal. Niet alleen kijken we via tv of op desktop computers, maar vooral ook via mobiele apparaten. Niet voor niets zijn de meeste apps video gerelateerd, zoals YouTube, Uitzending Gemist, NOS, NU, RTLXL en de NOS.

Tv-kijkers zijn online actief tijdens het kijken, vooral met browsen, mailen en het bekijken van social media. Wat dit laatste betreft is Facebook een uitschieter. De meeste reacties op tv-programma’s delen we op Facebook en dit medium wordt daarmee steeds belangrijker voor de verspreiding van virale video’s.

Maar hoe zet je videocontent op een goede manier in op Facebook? Met onze storyhunter.nl kanalen (zakenblad.nl en middenlimburgactueel.nl) hebben we hier veel ervaring mee opgedaan. Ik geef je enkele simpele en praktische tips die zorgen voor meer succes bij het plaatsen van je video’s op Facebook. Zorg ervoor dat je iemand zijn aandacht trekt in de eerste 3 seconden. Denk zonder geluid, want 85 procent van de video’s op Facebook wordt bekeken zonder geluid. Gebruik ondertiteling of quotes bij video’s met interviews of gesprekken. Vertel je boodschap binnen 2 minuten, anders haken mensen af.

Denk bij elke video na of en hoe je naar je eigen website kan linken. De ideale tijden verschillen per pagina en kun je vinden in de Facebook Insights. Upload je video’s direct op Facebook. Upload een aparte thumbnail of kies een pakkend beeld. Tag andere relevante pagina’s en/of personen. Voeg een videotab toe aan je facebookpagina.

Bart Maes
Uitgever Zakenblad