Een intentieverklaring lag er al. Nu hebben de gemeente Weert en China Center Amsterdam BV ook een concrete planning gemaakt voor de bouw van een hotel dat speciaal gericht is op de Chinese markt. Eind volgend jaar gaat de schop de grond in en verrijst nabij de Stadsbrug een eye-catcher met in totaal 450 kamers, een casino, spa en karaoke club. Daarvandaan bezoeken de Chinese toeristen steden als Antwerpen, Düsseldorf en zeker ook de Weerter binnenstad.

Door Wesley Hegge

Het China Hotel in Weert maakt deel uit van in totaal drie hotels die China Center Amsterdam BV bouwt in Nederland. Het eerste hotel in Amsterdam is onlangs geopend. Op die locatie werden deze zomer de handtekeningen gezet onder een verlenging van
de intentieverklaring. “Nu het hotel in Amsterdam geopend is, volgt een tweede hotel in Hoofddorp. Als die klaar is, starten we met de bouw in Weert”, zegt ontwikkelaar Jeffrey K.F. Chan.

Een impressie van de ligging van het China hotel in Weert.

Wethouder Frans van Eersel waardeert deze manier van investeren. “In zijn algemeenheid kun je stellen dat Chinese bedrijven zeer gewogen keuzes maken. Ook deze partij zorgt er eerst voor dat er een cashflow wordt gegenereerd met het hotel in Amsterdam. Vervolgens worden de opbrengsten daarvan gebruikt om de bouw van de andere hotels te financieren.”

Toestroom Chinese toeristen
Het aantal Chinese toeristen neemt de komende jaren toe. “Op dit moment komen er jaarlijkse 300.000 Chinezen naar Nederland. Over een jaar of drie wordt een verdubbeling verwacht”, zegt Chan. Volgens hem geniet Nederland als vakantieland een grote populariteit door de combinatie van natuur, de rust en het winkelaanbod. “Bovendien liggen bekende buitenlandse steden relatief dichtbij. Binnen een uur zijn de Chinese toeristen vanuit Weert in Antwerpen of Düsseldorf. Dat is voor hen een afstand van niets. In China duurt het vaak een uur om naar de andere kant van een stad te komen.” Of ze ook de Weerter binnenstad bezoeken? “Natuurlijk”, zegt Chan. “Het hotel ligt tegen het centrum aan en ik verwacht dat ze daar ook zeker een kijkje gaan nemen.”

Hoge bezettingsgraad
De verwachting is dat de bezettingsgraad direct hoog is. Er wordt namelijk samengewerkt met een grote Chinese touroperator. Chan: “Daar hebben we reisprogramma’s mee afgesloten. Ze blijven een week in Nederland, waarvan drie dagen in de regio Amsterdam en drie dagen in Weert. Vanuit Weert worden dan bezoeken gebracht aan buitenlandse steden.” Het hotel wordt gesitueerd op de hoek van kantorenpark Centrum Noord, nabij de
Stadsbrug. Het ontwerp staat nog niet vast, maar het moet een opvallend gebouw worden met stedelijke allure zoals appartementencomplex De Hameij en de Poort van Limburg. Van Eersel: “In 2018 moet gestart worden met de bouw. Die vindt plaats in twee fases. Als uiteindelijk het gehele complex gereed is, kunnen er dagelijks zo’n 600 Chinese gasten verblijven.”