WEERT – Om te zorgen dat het Weerter winkelgebied compacter wordt, moeten de aanloopstraten een andere functie krijgen. De gemeente ziet het liefst dat winkels in de straten die naar het centrum leiden, verkassen naar het kernwinkelgebied. Om winkeliers te aan te zetten te verhuizen, heeft de gemeente verschillende mogelijkheden.

Tot het kernwinkelgebied behoren de Markt, de Muntpassage, het zuidelijke deel van de Beekstraat, de Nieuwe Markt, de Van Berlostraat, de Meikoel, de Muntpromenade en de Langstraat. De gemeente noemt dit het ‘achtje van Weert’. In de toekomst moeten deze straten de shophotspot vormen. In totaal liggen daar nu 133 winkelpanden, waarvan er 19 leegstaan.

Aanloopstraten
In de straten die naar het centrum leiden, is de leegstand nog groter. Van de 114 winkelpanden liggen er 45 leeg. In oppervlakte is dat bijna de helft. Om winkeliers te motiveren van de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied te verhuizen, worden dit jaar toegestane functies van de panden in de aanloopstraten aangepast. De gemeente wil bijvoorbeeld dat de huidige woningen geen winkelfunctie meer kunnen krijgen.

Verder zou door het ruilen van gronden bevorderd kunnen worden zodat winkeliers zich verplaatsen naar de binnenstad. De panden in de aanloopstraten zouden gebruikt kunnen worden voor dienstverlening, werkplekken voor eenmansbedrijfjes, horeca, wonen en sport.