CRANENDONCK – De campus in Cranendonck met de naam Metalot is nog maar jong: in januari 2017 officieel opgericht door de gemeente Cranendonck, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), universitair kenniscentrum Telos, zinkproducent Nyrstar en de provincie Noord-Brabant. De plannen bestonden al langer onder de naam Duurzaam Industriepark Cranendonk. Overigens staat Metalot in het dorp Budel-Dorplein. Dor is de achternaam van 2 Waalse broers die in 1893 de zinkfabriek hebben gesticht.

Metalot is nu in de ontwikkelfase. In maart is de 1e groep van ongeveer 10 studenten gestationeerd en daarmee is de eerste prille campusontwikkeling zichtbaar. De bedoeling is dat ondernemers, onderwijs, overheid, onderzoekers en studenten straks revolutionaire ontwikkelingen versnellen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe ideeën te koppelen aan nieuwe technieken en daarbij duurzaamheid en hergebruik voorrang te geven. Zo ontstaat de circulaire economie van morgen nu al op Metalot.

Vergroening en verduurzaming
Verder wordt ook gewerkt aan vergroening en verduurzaming van Metalot zelf. Want ondanks dat het terrein is bedoeld voor zware industrie, zijn mens en natuur belangrijk. Investering. Daarom wordt € 2,7 miljoen geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Metalot is overigens de naam voor het geheel, bestaande uit onder meer de site zelf (eerder het Duurzaam Industriepark Cranendonk), uit een onderdeel Nature en uit Metaluon, het experience centre, vergelijkbaar met het vroegere Evoluon in Eindhoven.

Lees verder in het Brabant Magazine