ROERMOND – Vorig jaar december lanceerde de Gemeente Roermond, in samenwerking met de Provincie Limburg, ingenieursbureau Kragten en McArthurGlen, de Mobility & Transport Innovation Challenge. Deze prijsvraag was succesvol en heeft in vijf maanden tijd maar liefst 74 ideeën opgeleverd voor een duurzame en leefbare mobiliteitstoekomst in Roermond. Een vakjury heeft nu 6 finalisten geselecteerd die op 18 mei aanstaande op het zogenaamde Boostcamp Event meedingen naar diverse prijzen en tevens geholpen gaan worden om hun idee een stap verder op weg te helpen.

In de afgelopen maanden hebben particulieren, jongeren, professionals en bedrijven uit binnen- en buitenland hun hoofd kunnen breken op de mobiliteitsopgaven van Roermond en hun oplossingen ingezonden. Uit al deze inzendingen zijn nu 6 finalisten gekozen die origineel, innovatief en kansrijk zijn in het aanpakken van de uitdagingen die spelen in Roermond.

Zes finalisten
“Lost Connection” versterken van de verbinding tussen Oost- en West-Roermond met als schakelpunt een hernieuwd, gebruiksvriendelijk ontwerp voor het stationsgebied;

  • Schweeb Bicycle Monorail”: een vernieuwende vorm van bovengronds spoorvervoer, maar met een gezonde en duurzame twist;
  • Colander”: pop-up parkeer en fiets platform voor in de stad;
  • Schwung, Lekker Snel door Groen”: applicatie die fietsers snel groen geeft bij verkeerslichten;
  • Duurzaam Verbinden”: verbinden van belangrijke recreatie-, natuur- en winkelgebieden in de regio Roermond door een slim fietsdeelplan;
  • No Lorry City: No Lorries no Worries”: slimme en schone stadsdistributie voor winkels en particulieren.

Het winnende idee
De finalisten zullen zich in de komende weken voorbereiden op het afsluitende Boostcamp Event. Op dit evenement zullen de finalisten zichzelf presenteren en worden finalisten, betrokken partijen en experts samengebracht, om zo een sprong te maken richting het uitvoeren van het idee. Op het event wordt tevens door de jury bepaald wie de juryprijs wint en wie er met de jongerenprijs (voor inzendingen uit de jeugd en het onderwijs) vandoor gaat. Ook mag het publiek zich op deze dag uitspreken en meestemmen voor de publieksprijs.

Boostcamp event
Tijdens het Boostcamp Event staan de zes finalisten centraal, maar zullen ook relevante sprekers hun visie delen op de toekomst van mobiliteit. Zo is toparchitect en auteur Ton Venhoeven eén van de sprekers. Wilt u de zes finalisten ondersteunen met raad en daad, de prijsuitreiking meebeleven en zien hoe via mobiliteitsbeleid verbonden wordt met een vernieuwende kijk op het realiseren van mobiliteitsoplossingen? Kom dan ook op 18 mei naar het Boostcamp Event in Theaterhotel De Oranjerie Roermond.