Roto Smeets Weert

WEERT – De drukkerij Roto Smeets is gekocht door de Amsterdamse branchegenoot CirclePrinters, 1500 werknemers groot. De overname betreft de aandelen en de operationele activiteiten van de Roto Smeets Group.

Dat melden beide bedrijven maandagochtend. Roto Group heeft rond 1000 werknemers. De concerns voegen hun activiteiten samen in print en media. De overname is in cash. In 2015 vertrok Roto van de beurs; International Media Solutions nam in juli de aandelen van de beursvennootschap Roto Smeets Group over.

Consolidatieslag
CirclePrinters heeft onderdelen in Oostenrijk, Belgie, Duitsland en Spanje. Roto Smeets Group heeft twee divisies, print (Deventer, Weert, Doetinchem) en in Hongarije, met een marketingtak in Amstelveen.Beide partijen sorteren voor op een volgende consolidatieslag in de printsector.
Als groep denken de drukkerijen veel meer diensten te kunnen leveren aan klanten. Volgens directeur Joost de Haas van Roto Smeets Group profiteert Roto van het samengaan als sterkere groep binnen de Europese markt. Hij benadrukt dat de bedrijven willen uitbreiden in Europa. Deze maand kwam het ook tot een herfinanciering door Rabobank en DLL van Roto.

Historie
Smeets werd in 1830 opgericht door Mathias Smeets. In 1906-1907 kwam aan de Stationsstraat een nieuwe drukkerij gereed, en de firma kreeg het predicaat: Hofleverancier. Er werden onder meer sigarenbandjes en reclamemateriaal voor Philips gedrukt. Joseph’s oudste zoon, Henri Smeets kwam in 1924 eveneens in de zaak. Toen werkten er 150 mensen en stonden er 13 steendruk(snel)persen, 8 snijmachines, 10 degelpersen en 3 boekdrukpersen. In 1927 werd een bijkantoor in Londen en in 1929 één in Amsterdam geopend.
In 1947 werd de drukkerij verdubbeld en ook gemoderniseerd. Aan de Stationsstraat kwam een voorgevel met een mozaïek van Charles Eyck. Verkoopkantoren werden opgericht in België (1945), de Bondsrepubliek Duitsland (1950) en Frankrijk (1955). In 1950 werd de eerste vierkleurenvellenoffset van Nederland aangeschaft, en ook de fotolithografie werd ingevoerd. Nieuwe technieken deden hun intrede, en in 1967 werd aan de Molenveldstraat 110 een zeer grote, moderne drukkerij in gebruik genomen. In 1980 werkten er 950 mensen. Er werden vele zaken gedrukt, zoals het officiële statieportret van Koningin Juliana, reproducties voor onder meer Openbaar Kunstbezit en dergelijke. Ook de edities van Life en Time voor continentaal Europa werden er gedrukt. Eén van de andere vermeldenswaardige projecten was de Grote Spectrum Encyclopedie. In 1968 werd Smeets Offset B.V. onderdeel van het VNU-concern. Smeets mocht nog wel een eigen gezicht behouden. In 1980, bij het 150-jarig jubileum, verwierf het bedrijf het predicaat: Koninklijke. Het bedrijf bleef vijf generaties lang een familiebedrijf met Jos Smeets als laatste directeur/eigenaar.