Aldi zal de oude sporthal Nelisveld renoveren tot een nieuwe fanfarezaal.

In de gemeente Kinrooi voltrekt zich een uniek initiatief tussen een privé bedrijf, een lokale vereniging, het gemeentebestuur en het autonoom gemeentebedrijf Kinrooi. Op 5 december 2016 keurde de gemeenteraad een dossier goed in verband met de verkoop van de gebouwen en gronden van de huidige technische dienst en de oude sporthal Nelisveld. Op 23 januari wees het schepencollege deze verkoop toe aan Aldi.

Burgemeester Jo Brouns:  “Het is al een tijdje bekend dat we een nieuwe technische dienst gaan bouwen. De plannen hiervoor zijn inmiddels ver gevorderd: de bouwvergunning is ingediend en het openbaar onderzoek loopt binnenkort af. Als de aanbestedingsprocedure vlot verloopt, zullen we na het bouwverlof aan de werken kunnen beginnen. Zodra de nieuwbouw klaar is, hebben we de gebouwen en gronden van de huidige technische dienst niet meer nodig. Om het gebied interessanter te maken voor de verkoop en omdat de aangrenzende fanfarezaal ook niet meer van de jongste is, hebben we de handen in elkaar geslagen met vzw Koninklijke Fanfare De Vrijheidszonen. Het gemeentebestuur en AGB Kinrooi sloten een bijzondere samenwerkingsovereenkomst af met deze vereniging.”

Pierre Sniekers, voorzitter De Vrijheidszonen: “Met de verkoop van de gebouwen en terreinen van de technische dienst, ontstond er een opportuniteit voor onze vereniging. De fanfarezaal ligt immers tegen de gebouwen van de technische dienst aan en is eigenlijk aan een grondige renovatie toe om te kunnen voldoen aan alle huidige eisen. De zaal zou trouwens moeilijk bereikbaar zijn als de gronden van de technische dienst verkocht werden. Dit indachtig besloten we een overeenkomst af te sluiten met het gemeentebestuur in verband met de fanfarezaal. In ruil voor deze eigendom van De Vrijheidszonen, willen we graag een vergelijkbare accommodatie. In overleg met de gemeente bleek al snel dat de oude sporthal Nelisveld op dat gebied een waardig alternatief kan worden. De fanfare zal deze zaal dus in eigendom krijgen van en na renovatie door Aldi.”

Oude sportzaal Nelisveld renoveren tot nieuwe fanfarezaal
Burgemeester Jo Brouns:  “Met de komst van de nieuwe sporthal De Schans zijn de activiteiten in de oude sportzaal vanzelfsprekend minder. Wat er nu nog plaatsvindt, kan ondergebracht worden in de nieuwe sporthal. In de verkoop van de site van de technische dienst, werd eveneens de verkoop van de oude sportzaal opgenomen. Aldi kocht het gebouw en de gronden van de oude TD alsook de oude sportzaal Nelisveld. De koper zal de oude sportzaal vernieuwen tot een nieuwe fanfarezaal, feitelijk een klein gemeenschapscentrum. Na een grondige renovatie zal de oude sportzaal dus de nieuwe fanfarezaal met een vast podium, toog, keuken, enz… worden. Als de sportzaal heringericht is, zal de fanfare hun bestaande zaal ruilen tegen de nieuwe fanfarezaal. Die zal net zoals nu uitgebaat worden door de vereniging. De afbraak van de oude technische dienst en de fanfarezaal is pas voorzien als de nieuwe technische dienst gebouwd is. Wat vervolgens op de site van de technische dienst en de fanfarezaal zal komen, is wel duidelijk… een nieuwe Aldi.”

Bijna dubbel zo grote Aldi
Thomas Schreurs, manager immobiliën en expansie Aldi: “De komende tijd zullen we geregeld overleggen met fanfare De Vrijheidszonen om de planning te bepalen. Als administratief alles in orde is, zullen aannemers gezocht worden om de oude sportzaal conform het bestek te renoveren. We hopen natuurlijk dat dit vlot mag verlopen. Het gemeentebestuur denkt dat begin 2018 het nieuwe gebouw voor de technische dienst er zal staan. Pas dan kunnen we de oude gebouwen afbreken en beginnen met de bouw van de nieuwe Aldi-winkel in Kinrooi. Een exacte datum daarop plakken, is nu nog niet mogelijk. Nu de verkoop toegewezen is, gaan we ons in eerste instantie concentreren op de administratieve voorbereiding van dit mooie gezamenlijke project. De nieuwe Aldi-winkel zal in oppervlakte bijna verdubbelen in vergelijking met de bestaande winkel in Kinrooi. “