Tesla wil in Europa een ‘Gigafactory’ bouwen voor elektrische auto’s en batterijen. Het kabinet wil zich inspannen om de autofabrikant over te halen een grote fabriek voor elektrische auto’s in Nederland te vestigen. Dat antwoordt minister Kamp op Kamervragen van de PvdA.

Kamp wijst erop dat Zuidoost-Nederland goed is gesitueerd om de ontwikkeling naar ‘slim schoon vervoer’ in Nederland te realiseren. De minister weet nog niet hoeveel banen de fabriek kan opleveren. Een woordvoerder van Tesla laat weten dat eind volgend jaar alle landen bekeken worden waar het mogelijk is ene Tesla-fabriek te openen.

Zuidoost-Nederland
Tesla is al aanwezig in Tilburg, Daar worden auto’s geassembleerd en is een grote servicewerkplaats. Zuidoost-Nederland heeft een sterke automotive-sector. In Born is Nedcar gevestigd, waar VDL al Mini’s en binnen ook BMW’s gaat maken. Over de grens, in de regio rond het Belgische Genk was Ford lange tijd actief en in de regio Aken zijn veel toeleveranciers van de auto-industrie gevestigd.