Pand Quality Pastries Weert
Pand Quality Pastries Weert

De Weerter banketbakkerij Quality Pastries, groot geworden met de export van tompoezen, gaat over in Franse handen. De aandelen van het in Weert gevestigde bedrijf zijn voor een onbekende som overgenomen door Mademoiselle Desserts, een Franse leverancier van taart en gebak. Quality Pastries is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de grotere bakkerijen van tompoezen in Europa. Jaarlijks rollen er 75 miljoen gebakjes uit de fabriek, het merendeel tompoezen. ‘Wij zijn toonaangevend in Europa’, zegt de pas benoemde managing director Jan-Martin Ridder desgevraagd in een toelichting op de overname.

Volgens Ridder past de transactie in de overnamestrategie van Mademoiselle Desserts dat al eerder banketbakkerijen in het Verenigd Koninkrijk had ingelijfd. Zelf was de Weerter tompoezenbakker niet actief op zoek naar een koper. De Fransen nemen de aandelen over van een groep aandeelhouders onder wie Hans van Eerd, tot voor kort directeur van Quality Pastries. Hij is onlangs opgevolgd door Jan-Martin Ridder, die de laatste zes jaar de functie van commercieel directeur vervulde.

Over de overnamesom willen partijen niets kwijt. Maar het is niet ongebruikelijk dat bedrijven in de voedingssector tegen zes à zeven maal het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van de hand gaan. Op basis van deze multiple heeft de banketbakkersdeal een waarde van enkele miljoenen euro’s.
Met de overname krijgt Quality Pastries toegang tot de Franse klantenkring van Mademoiselle Desserts, bestaande uit grote supermarktketens zoals Carrefour, Auchan en Intermarché. ‘Dit betekent voor ons een sterke uitbreiding van de marktpositie in Frankrijk’, zo stelt Ridder. Tot nu toe bedienden de Limburgers in Frankrijk alleen scholen, ziekenhuizen en kantines via een distributeur.

Quality Pastries levert zijn producten als huismerk van winkelbedrijven. De tompoezen, soezen en cakerolletjes komen diepgevroren in de schappen te liggen. Dat maakt export mogelijk naar landen als Engeland, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf realiseert met vijftig man een jaaromzet van €15 mln à €20 mln. De financiële resultaten bleven vorig jaar achter vanwege een lagere afzet. Ridder spreekt van ‘een incidentele dip’. Dit jaar treedt financieel herstel op, zo verzekert hij. Het bedrijfsresultaat komt in 2016 naar verwachting uit op enkele tonnen, vergelijkbaar met het peil van 2014.

Het Weerter bedrijf kan met de bestaande productiecapaciteit de komende jaren nog tientallen procenten doorgroeien. Dit is mogelijk door de introductie van een volcontinudienst. Grote investeringen zijn daarbij voorlopig niet nodig. ‘Wij kunnen nog zeker tien jaar vooruit op de huidige locatie’, zegt Ridder.
Mademoiselle Desserts, dat in handen is van het Britse private-equityhuis Equistone Partners Europe, is al enige tijd actief op het overnamefront. De Franse onderneming nam in 2012 het Britse Speciality Desserts over en in 2014 The Hand Made Cake Company. De groep telt zo’n 1.000 medewerkers, verdeeld over zes productielocaties in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en boekte vorig jaar een omzet van ruim €175 mln.

Bron: FD | Hans Maarsen en persbericht Quality Pastries