Verheggen Interieurs
Familiebedrijf Verheggen Interieurs.

Van karrewiel tot modern meubeldesign. De kiem van Verheggen Interieurs werd 136 jaar geleden gelegd. Begonnen met het fabriceren van kruiwagens groeide het familiebedrijf uit tot een ijzersterke combinatie van een meubelzaak en eigen interieurbouwbedrijf. Hoewel ze nog studeren, werkt de vijfde generatie al vol enthousiasme mee in het bedrijf.

Een meubelzaak met een eigen atelier op enkele meters afstand. Deze authentieke combinatie is grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Het is dan ook bijzonder dat zo’n pareltje aan de Roermondseweg in Weert te vinden is. Verheggen Interieurs heeft de tand des tijds weten te doorstaan.

“Elke werkdag begint om acht uur met werkoverleg in het meubelatelier”, zegt eigenaar Hugo Verheggen. Hij is vanaf het prille begin betrokken bij de totstandkoming van de meubels. “Omdat elk meubelstuk uniek is, vraagt het om extra begeleiding. Met een modern machinepark met CNC freesmachine die veel repeterend werk uit handen neemt, resteert er nog veel ambachtelijk handwerk.”

Voordat de meubels gemaakt worden, heeft er een uitgebreid proces plaatsgevonden. Verheggen Interieurs onderscheidt zich door een complete begeleiding: van de eerste ideeën tot 3D-tekeningen en van het in eigen beheer met de hand vervaardigen van meubels tot de installatie. Zowel voor particulieren als bedrijven.

Interieurinrichting
De onderneming heeft veel meer te bieden dan je van de buitenkant zou verwachten. Zo heeft de winkel een oppervlakte van maar liefst tweeduizend vierkante meter. Dat is zeker gezien de locatie van het bedrijf, gelegen aan de rand van het centrum, een gigantische oppervlakte. Kan niet bestaat niet. Dat is de slogan van Verheggen Interieurs. Klanten vinden in de winkel alles op het gebied van inrichting: zitmeubelen, eethoeken, boxsprings, slaap­systemen, harde en zachte vloerbekleding, vloerkleden, raamkleding, verlichting en decoratie. Het vormt een har­monie van kleuren en stijlen, een rijkdom aan ideeën, van tijdloos modern tot nieuw klassiek.

Vijfde generatie
Nieuw is de zestig vierkante meter aan decoratie die op 29 en 30 oktober feestelijk geïntroduceerd wordt. “Dat moet de drempel weghalen om even binnen te lopen”, zegt Mieke Verheggen, de vrouw van Hugo. Samen met dochter Jora houdt zij zich bezig met decoratie. “Dat is echt ons ding”, legt Jora enthousiast uit. “We gaan samen naar inkoopbeurzen op zoek naar aparte decoratie die niet op elke hoek van de straat te koop is. De toevoeging van woonaccessoires maakt het totaalconcept sterker. Het is de

finishing touch.” Haar broer Jorn werkt ook mee in het bedrijf. “Op zaterdagen werk ik in de winkel”, vertelt hij. “Ook beheer ik de website. Die is onlangs volledig vernieuwd.” De familieleden vullen elkaar goed aan. Zowel Jorn als Jora staan te trappelen om zich in de toekomst als vijfde generatie volledig op het familiebedrijf te gaan richten. Een voortzetting van de familietraditie waarbij het bedrijf van generatie op generatie verder gaat, ligt in de planning. “Maar eerst moeten zij hun studies afronden”, zegt Hugo. Jora vult lachend aan: “En we zijn nog te jong om aan een overname te denken.”

Van ontwerp tot realisatie
Na een aantal magere jaren waarin de economische crisis haar sporen heeft achtergelaten, merkt Hugo dat er steeds meer aanvragen van particulieren en bedrijven komen voor een complete interieurinrichting. “In het voortraject, nog voordat de bouw start, worden wij ingeschakeld”, zegt hij. “We bespreken de wensen van de klant. Welke sfeer wil de klant creëren? Welke meubels, vloer, gordijnen en andere elementen horen daarbij? Als dat bepaald is, maken we door middel van 3D-tekeningen een voorstel. Men kan virtueel in de toekomstige woning kijken en op die manier de sfeer goed proeven. Vervolgens kunnen wij eventueel bepaalde zaken bijstellen.” Na het ontwerp kan Verheggen Interieurs de meubels zelfstandig vervaardigen. “Denk aan op maat gemaakte linnenkasten, tv-dressoirs, haardmeubelen en badkamermeubelen. Dat is voor ons dagelijkse kost. Het voordeel van een eigen atelier is dat we voortdurend de vinger aan de pols kunnen houden.”

Bedrijven restylen
Naast particulieren werkt Verheggen Interieurs ook veel voor bedrijven. “Bijvoorbeeld voor bedrijven die een bestaande ruimte willen restylen om een nieuwe frisse werkomgeving te creëren of een nieuw pand betrekken”, stelt Hugo. Het maakt daarbij niet uit om wat voor soort bedrijf het gaat. Op de lijst van gerealiseerde projecten staan onder meer winkels, restaurants en kantoorruimten. “Medische projecten zijn door de jaren heen een specialisme geworden”, zegt Hugo. “Denk aan röntgenwanden voor ziekenhuizen of klant specifieke op maat gemaakte interieurs voor huisartspraktijken, tandartspraktijken, orthodontiepraktijken of fysiopraktijken.”

www.verheggen.nl

Familiebedrijf ontstond in 1880
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1880. Toen begon Petrus Verheggen met de fabricage van onder meer wagenwerken en kruiwagens aan de Roermondseweg in Weert. Daarmee ontstond een rad- en wagenmakerij die winstgevend was, want in het agrarisch georiënteerde Weert was aan die producten altijd wel behoefte. In 1919 nam zijn zoon Theodorus het bedrijf over. Hij kreeg te maken met een snel veranderende maatschappij. Door de industrialisatie raakte het bedrijf in het gedrang. Hij moest zoeken naar uitbreiding van het werkterrein en legde zich tevens toe op de fijne houtbewerking.

Mieke Verheggen (53) werd in Roermond geboren, maar groeide op in Weert. Hugo noemt haar zijn steun en toeverlaat. Niet alleen zijn ze al jaren gelukkig getrouwd, ook werkt ze mee in de zaak waar ze de administratie, inkoop, verkoop en vooral de styling van de showroom voor haar rekening neemt.

Jacques Verheggen (84) stapte medio jaren vijftig als derde generatie in het familiebedrijf. Vier jaar later volgde zijn broer Harry. Hun vader Theodorus Verheggen bracht hen groot met liefde voor edele houtsoorten en het vakmanschap. De broers volgden de opleiding tot meubelmaker aan de Weerter Dagnijverheidsschool. Ze maakten onder meer scheepsbetimme­ringen op de Scheepswerf in Weert, maar fabriceerden ook uiteenlopende timmer­werken zoals winkel­interieurs, slaapkamers en huiskamers. In 1960 namen de broers het bedrijf Th. Verheggen & Zn. over. In 1961 werd de werkplaats aan de Roermondseweg afgebroken en maakte deze plaats voor de aanleg aan de Groenstraat.

Jora Verheggen (17) is net als haar broer nauw betrokken bij Verheggen Interieurs. Jora studeert MBO Detailhandel in Tilburg. Ze heeft een voorliefde voor decoratie. Samen met haar moeder gaat ze naar inkoopbeurzen en volgt ze branchegerelateerde stages. In haar vrije tijd speelt ze bij Hockey Vereniging Weert, ze is trots op haar team MA2.

Jorn Verheggen (20) studeert HBO Small Business en Retailmanagement in Nijmegen. Hij geniet met volle teugen van het studentenleven, maar is ook betrokken bij het familiebedrijf. Zo houdt hij de website up to date. Elke week reist hij naar Weert om op vrijdag te trainen bij Hockey Vereniging Weert. Zaterdag werkt hij mee in de zaak en zondag speelt hij een hockeywedstrijd. In de zomervakantie werkt hij extra dagen mee.

Hugo Verheggen (55) is de zoon van Jacques en vormt de vierde generatie. Hij deed in 1988 zijn intrede. Op dat moment werd de meubelzaak uitgebreid met het tussen­liggende pand aan de Roermondseweg 18. In de jaren zeventig werd de zaak serieus uitgebreid met het voormalige pand van busbedrijf Van Eijck. Met Hugo als eigenaar maakte het bedrijf een groeiperiode door. In zijn vrije tijd speelt hij golf. Ook neemt hij deel aan een ‘wijnclubje’. Het proeven van wijn behoort tot de aangename huiswerkopdrachten. Verder zit hij samen met zeven andere mannen in een ‘kookclubje’. De dames gaan tijdens het koken wandelen en schuiven daarna aan om de kookkunsten te proeven.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge