Pro Health Medical GaanvoorGoud
Judoka Loïs Pagie bij Pro Health Medical.

Judoka Loïs Pagie behoort tot de top van Nederland. Naast haar havo-opleiding traint ze zes keer per week om in de toekomst aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Maar trainen alleen is niet genoeg. Op de sporter afgestemde voeding kan in de topsport net het verschil maken tussen winnen en verliezen. Dat weten ze bij laboratorium Pro Health Medical in Weert als geen ander.

“In de sport zijn vitamines als D en B12 erg belangrijk”, zegt Theodoor Scheepers, algemeen directeur van Pro Health Medical, als hij zijn witte jas uittrekt. “Als je intensief sport zoals Loïs, verbruik je veel vitamines. Vitamine D speelt een rol in de weerstand, maar ook in het botmetabolisme. En als judoka moet je een stevig botstelsel hebben en dus zorgen dat je middels voeding voldoende vitamines binnenkrijgt.”

Theodoor Scheepers,
Theodoor Scheepers, algemeen directeur van Pro Health Medical in Weert.

Voeding
In de topsport neemt voeding een steeds belangrijkere plaats in. Want een goede voeding draagt bij aan betere prestaties. “Maar soms denken sporters goede voeding tot zich te nemen en na testen blijkt dat ze op sommige onderdelen reageren”, zegt Theodoor. “Deze reacties kunnen laaggradige ontstekingen veroorzaken. Door die ontstekingen houd je vocht vast.” Bij judo heeft het nog een extra reden, want de sporters worden ingedeeld in een gewichtsklasse. “Ik sta geregeld op de weegschaal om in balans te blijven”, zegt Loïs Pagie. “Want als je te zwaar bent, mag je niet deelnemen aan een wedstrijd.” Uit de test die ze bij Pro Health Medical deed, blijkt onder meer dat ze slecht tegen gluten kan. “Ik probeer dat weg te laten. Maar het is best moeilijk omdat in veel producten gluten zitten. Dus ik ben nog aan het zoeken naar het juiste voedingspatroon. Daar krijg ik ondersteuning bij.”

Loïs Pagie (17) is een talentvolle judoka uit Weert. Ze is 5 havo-leerling op de Philips van Horne en traint naast haar opleiding zes keer per week. Ze traint op drie verschillende locaties: bij haar club Shintai in Nederweert, het Judo Talenten Centrum in Eindhoven en het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Papendal. Ze behoort tot de top 8 van Nederland is herhaaldelijk Limburg kampioen geworden in de leeftijdscategorie onder 18. Komend jaar schuift ze door naar de categorie onder 21 en probeert daar aan te haken bij de top.
Loïs Pagie (17) is een talentvolle judoka uit Weert. Ze is 5 havo-leerling op de Philips van Horne en traint naast haar opleiding zes keer per week. Ze traint op drie verschillende locaties: bij haar club Shintai in Nederweert, het Judo Talenten Centrum in Eindhoven en het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Papendal. Ze behoort tot de top 8 van Nederland is herhaaldelijk Limburg kampioen geworden in de leeftijdscategorie onder 18. Komend jaar schuift ze door naar de categorie onder 21 en probeert daar aan te haken bij de top.

Pro Health Medical
GaanvoorGoud haalde enkele maanden geleden top­faciliteit Pro Health Medical binnen als nieuwe sponsor. Het is een laboratorium dat bloed-, ontlasting- en speeksel­onderzoek uitvoert. Ook worden voedselallergieën onderzocht. Dat gebeurt op basis van bloedtesten. “Met dit soort onderzoeken heb je als sporter een streepje voor”, zegt Theodoor. Niet voor niets reizen vanuit het hele land topsporters af naar Weert. “Langebaanschaatser Jan Blokhuijsen en judoka Henk Grol zijn geweest voor een onderzoek. Zij waren allebei zeer positief.” Ook de GaanvoorGoud-sporters kunnen nu gebruikmaken van Pro Health Medical. “Als je echt voor goud gaat, moet je het professioneel aanpakken”, vindt Theodoor. “Wij willen op deze manier ons steentje bijdragen. Want sporters als Loïs bedrijven topsport. Daar gaat het om kleine verschillen. Of je een wedstrijd wint of verliest, kan afhangen van de voeding.”

Sponsorship
“Dit is een voorbeeld van hoe sponsorship moet werken”, zegt Loïs. “De sporters proberen Pro Health Medical hier en daar te introduceren in de sportwereld. En voor ons is iets bereikbaar geworden wat we anders waarschijnlijk niet eens zouden kennen.” Het werkt dus van twee kanten. “Natuurlijk is het mooi meegenomen dat het geen geld kost, want sporten is redelijk duur. Maar het gaat niet om het geld. De echte winst is dat organisaties en sporters met elkaar verweven raken.” Met haar zeventien jaar is Loïs nog relatief jong. “Je gaat pas meetellen vanaf 21 jaar”, zegt ze. “De echte toppers in de judosport zijn tussen de twintig en dertig jaar oud. Je kunt dus relatief laat pieken. Ik hoop in de toekomst aan de Olympische Spelen te kunnen meedoen, maar de Spelen in Tokio in 2020 komen normaal gesproken te vroeg.”

Topper
Voor Loïs breekt komend jaar een spannende periode aan. Ze schuift door van de leeftijdscategorie onder 18 naar onder 21. “Ik heb een aantal prijzen gewonnen, maar moet straks helemaal opnieuw beginnen. Het eerste jaar gebruik ik om ervaring op te doen. Het jaar daarna wil ik meedoen om de prijzen.” Het is ook de bedoeling dat ze tegen die tijd weer op controle gaat. “Je moet de eerste test zien als een nulmeting”, zegt Theodoor. “Ze gaat nu haar voedingspatroon aanpassen en dat heeft tijd nodig.”

www.gaanvoorgoud.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge