Circulaire economie
symposium circulaire economie

Rotaryclub Roermond, Maas & Roer organiseert een symposium over circulaire economie op 30 september a.s. Zo wil men de aandacht op het belang van de circulaire economie (in deze regio) vestigen met inspirerende sprekers vanuit de triple helix partners, overheid, kennis-instellingen en bedrijfsleven. De verhaallijn gaat over het belang van een duurzame en circulaire economie voor de wereld in zijn algemeen, meer kennis over de houdbaarheid van onze samenleving tot de praktische uitvoerbaarheid van de circulaire economie.

Circulaire Economie
Onder het begrip circulaire economie, ook wel kringloopeconomie genoemd, wordt een economisch en industrieel systeem verstaan waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. De energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van herbruikbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem. Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.
Aangezien een ideale kringloopeconomie niet zonder meer te verwezenlijken is, wordt het ook wel gedefinieerd als een systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt, waardevernietiging in het totale systeem minimaliseert en waardecreatie in iedere schakel van het systeem nastreeft.

Circulaire Economie in Nederland
Nederland moet vanaf 2016, het jaar dat Nederland voorzitter van de EU is, een hotspot zijn voor circulaire economie. Dat zegt prins Carlos de Bourbon de Parme namens een coalitie van invloedrijke Nederlanders uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap. Daarmee nodigt Nederland andere Europese landen uit om te profiteren van de voortrekkersrol die de Nederlandse nationale en lokale overheden en het bedrijfsleven op het gebied van circulaire economie speelt. Prins Carlos, twee jaar geleden aanjager van het Nationale Energie Akkoord, voert deze ‘hotspot’ missie aan.

De claim ‘Nederland als circulaire hotspot’ zal in 2016 gepresenteerd worden in een dynamische visie, waarin internationaal aansprekende voorbeeldprojecten worden getoond en zowel Nederlandse als buitenlandse prominenten hun inzichten delen over de bijzondere plek die Nederland als circulaire hotspot inneemt. De visie focust zich mede op de Nederlandse Topsectoren; sectoren waar Nederland internationaal al goed aangeschreven staat en waar de overheid in de periode 2012-2015 7 miljard voor heeft uitgetrokken.

Voor de uitvoering van ‘Nederland als Circulaire Hotspot’ wordt prins Carlos ondersteund door de coöperatie Circle Economy uit Amsterdam. Directeur Guido Braam die enkele jaren geleden is gestart met deze nationale droom: “Het traject rond ‘Nederland als circulaire hotspot’ zal het Nederlandse bedrijfsleven kansen geven zich te profileren. Zo zullen er bijvoorbeeld handelsmissies worden georganiseerd voor vertegenwoordigers uit Europa naar Nederlandse bedrijven. Ik merk als ik spreek in het buitenland dat wij nu al gezien worden als voortrekker op het gebied van circulaire economie en als Circle Economy krijgen wij bijna iedere dag verzoeken van over de hele wereld om uit te leggen hoe wij Nederland circulair aan het maken zijn. Er gebeurt in Nederland eigenlijk al heel veel op dit gebied waar we met zijn allen trots op kunnen en moeten zijn, met dit initiatief willen wij zorgen dat Nederland met deze positie ook de kansen verzilvert.”

Aandacht voor circulaire economie in Zuid Nederland
Bij Nederland Circulaire Hotspot in 2016 ligt de nadruk geografisch gezien op Noord Nederland, met bv. bedrijventerrein Park 2020, geïnspireerd door Cradle-to-Cradle principes en de ontwikkeling van het circulaire deelgebied van Schiphol trade park, The Valley. Daarom lijkt het een uitgelezen kans voor Zuid Nederland om in de periode waarin Nederland voorzitter is van de EU ook in deze regio de aandacht te vestigen op alle kansen die er zijn voor een circulaire economie in de Brainport 2020 regio, de derde economische motor van Nederland. Rotary Roermond Maas en Roer heeft daarom het initiatief genomen om op 30 september 2016 een symposium over de circulaire economie te organiseren in Roermond. Ten slotte is ook in deze regio het succes van het cradle to cradle concept ontstaan met de organisatie rondom de Floriade in Venlo.

Rotary Club Roermond Maas en Roer heeft zich tot doel gesteld om met het symposium fondsen te werven voor goede doelen, met name in de regio en bij voorkeur met een duurzaam karakter. Men organissert op vrijdag 30 september 2016 een symposium over bovenstaand onderwerp tegen betaling van een fee van € 295,00 per deelnemer. De opening vindt plaatst door de burgemeester van Roermond mevrouw Rianne Donders – de Leest.

sprekers
1. Herman Wijffels Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht
2. Ruud Koornstra Ondernemende activist en oprichter van Tendris
3. Richard Kooloos Director Sustainable Development ABN AMRO
4. Roland Jonkhoff CEO Desso
5. Bas Gehlen CEO Van Houtum
6. Boj van den Berg Initiator & Aanvoerder at Urban Greeners / Floriade Almere 2022
7. Koen Kaljee Junior Sustainability Guru
8. Daan Prevoo Gedeputeerde Energie, Duurzaamheid & Wonen van de Provincie Limburg

Meer informatie en aanmelden kan via de website