De varkens- en biggenprijzen in Europa zijn in het tweede kwartaal meer gestegen dan verwacht. De verwachting is dat de prijsstijging het komende halfjaar zal doorzetten na een tijdelijke stabilisatie in de zomerperiode. De rabobank gaat In haar nieuwe kwartaalbericht uitvoerig op in. Toch blijft ondanks de huidige prijsopleving revitalisering van de Nederlandse varkenshouderij noodzakelijk. De concurrentiepositie van de Nederlandse varkenssector staat onverminderd onder druk, zo schrijven de sectorspecialisten van de Rabobank in het nieuwe visiedocument ‘Van individualisme naar ketensamenwerking’.

Verwachting voor 3e kwartaal 2016
De vraag vanuit China en Japan naar varkensvlees blijft goed, waardoor de exportgroei naar verwachting door zal zetten. Het aanbod van varkensvlees, zowel in Europa als in Nederland, blijft tot medio 2017 onder druk staan. De stijging van de varkensprijzen in de afgelopen maanden resulteert in een aanmerkelijke verbetering van de voerwinst voor vleesvarkenshouders.

Explosieve exportgroei 2e kwartaal
Nadat de varkensprijzen in februari met € 1,21 per kilo (karkasgewicht) het dieptepunt bereikten, heeft de prijs zich in het afgelopen kwartaal zeer snel hersteld, tot € 1,62 euro eind juni. De stijging is het gevolg van een forse exportgroei in combinatie met een snelle daling van het aanbod. Belangrijkste drijver voor de exportgroei is China. In 2016 importeert China circa 30% meer dan in 2015, naar schatting meer dan twee miljoen ton varkensvlees inclusief vet en bijproducten. Bijna twee derde hiervan komt voor rekening van Europa. De EU-export naar China wordt dit jaar op 1,4 miljoen ton varkensvlees geschat.

Lees hier het Rabobank visiedocument ‘Van individualisatie naar ketensamenwerking’