Hoe waarschuw je de 200.000 Outletbezoekers afkomstig uit China voor zakkenrollers? De gemeente Roermond gaat het proberen met een voorlichtingsfilm.

Het is de bedoeling dat de kooptoeristen de video, waarin wordt uitgelegd hoe ze zich kunnen wapenen tegen zakkenrollerij, al voor hun reis naar Nederland te zien krijgen. Dat meldt Dagblad de Limburger vandaag. Vanwege de taalbarrière zijn Chinezen moeilijker te bereiken via de traditionele voorlichtingsmiddelen.

Berovingen
Bendes zijn in toenemende mate actief. Het gaat daarbij om rondreizende groepen, met name Oost-Europeanen, die zich bezighouden met onder meer zakkenrollerij en winkeldiefstal. Of Chinezen ook werkelijk meer worden beroofd dan bezoekers van andere nationaliteiten is onduidelijk. De politie beschikt niet over dergelijke cijfers.

Experiment
Voorlopig is de voorlichtingsfilm, die op dit moment wordt opgenomen, een experiment. Volgens de gemeente Roermond is een campagne die in China onder de aandacht wordt gebracht het meest effectief. Als het resultaat goed is, wordt de film ook daadwerkelijk uitgegeven. De gemeente benadrukt dat de toon van de video erg belangrijk is, omdat het natuurlijk niet zo mag zijn dat Chinezen Roermond straks uit angst links laten liggen.