De 9.240 zonnepanelen van Houtverwerker Plospan in het Gelderse Waardenburg zijn deze maand officiële opgestart. Xperal heeft hiermee één van het grootste zonnepanelenpark in Nederland gerealiseerd. Het is zelfs het grootste zonnepanelenpark voor eigen gebruik wereldwijd.

In negen weken tijd heeft de firma Xperal uit Nederweert in totaal 9.240 zonnepanelen op de bedrijfspanden van Plospan in Waardenburg geplaatst. Dit zijn ongeveer 2,5 hectare aan zonnepanelen met een vermogen van 2,4 MegaWatt. Bij deze installatie is gebruik gemaakt van SolarEdge optimizers en omvormers die ervoor zorgen dat de energie-opbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal wordt gebruikt en de gehele installatie optimaal gemonitord kan worden.

Zonnepanelen nederweert

Groot deel voor eigen gebruik
Ongeveer 75 procent van de opgewekte energie wordt voor eigen gebruik ingezet. Het overige deel wordt als groene stroom geleverd aan het ‘net’ en kan ongeveer 145 huishoudens elk jaar van groene stroom voorzien.

Zonne-energie in het bedrijfsleven
Oud-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg drukte op 3 juni 2016 gezamenlijk met de vier broers Plomp op de rode knop om de zonnepanelen van Plospan symbolisch in werking te stellen. Dit in het bijzijn van ruim 200 belangstellenden. In haar toespraak ging ze in op de populariteit van zonne-energie en op de bijdrage die het bedrijfsleven daaraan levert. “Het gaat goed met zon, maar zon heeft wel bedrijven nodig; bedrijven als Plospan, die hun verantwoordelijkheid nemen en risico’s durven nemen.”

Houtverwerker Plospan21

Xperal
Xperal is een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame energie. Het levert en installeert PV-installaties en realiseert ook nul-op-de-meter woningen. Het bedrijf voert ook asbestsaneringen uit. Xperal heeft afgelopen jaar 67.000 zonnepanelen geplaatst bij agrariërs, bedrijven en particulieren.