Impressie propositie Kampershoek 2.0

Op de corridor Rotterdam – Brabant – Limburg verrijzen in recordtempo de meeste XXL-distributiecentra. Sinds 2013 zijn er in dit deel van Nederland 28 van deze mega-dc’s gebouwd met elk een omvang van meer dan 40.000 vierkante meter. In Noord-Brabant zijn en worden de meeste van dit type panden gerealiseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International.

XXL dc’s bieden schaalvoordelen
Belangrijke drijfveren bij de realisatie van deze mega-distributiecentra zijn volgens René Buck, directeur Buck Consultants International, schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologieën kunnen worden ingezet, efficiëntere inzet van personeel en het combineren van leveringen. “Bij zowel de ‘traditionele’ winkelketens met groeiende internetverkopen als bij de pure on-line warehousing is meer ruimte nodig om voldoende voorraad te hebben van een groot assortiment producten en om alle bestellingen individueel te verpakken. Veel ruimte is ook nodig om artikelen die consumenten retourneren uit te pakken, te inspecteren en weer klaar te maken voor verzending”, aldus Buck gisteren tijdens de presentatie van het onderzoek op de Provada-beurs.

Meeste mega-dc’s in Brabant
Uit de inventarisatie van het adviesbureau uit Nijmegen blijkt dat de corridor Rotterdam-Brabant-Limburg favoriet is als vestigingsplaats voor XXL-distributiecentra. Maurice Kuipers, senior adviseur bij Buck Consultants: “Noord-Brabant doet het met een marktaandeel van 46 procent het beste, gevolgd door Limburg met 25 procent en Zuid-Holland met 18 procent. De regio Tilburg-Waalwijk – derde tijdens de recent gehouden logistieke hotspot verkiezing – is de nationale koploper.” Dat Brabant een interessante vestigingslocatie is, bleek ook uit een eerder dit jaar verschenen rapport van de Stec Groep. Het onderzoeksbureau uit Arnhem stelde vast dat de locatiedynamiek van logistieke bedrijven in Brabant het grootst is.

Verdubbeling nieuwbouwprojecten
Voorlopig komt aan de groei in deze sector nog geen einde. Halverwege dit jaar zijn investeringen in elf nieuwe XXL-complexen aangekondigd, bijna het dubbele van twee jaar, constateert Buck. Het bureau noemt het een uitdaging om de komende tijd voldoende grote kavels op de gewenste logistieke hotspots beschikbaar te hebben.

Alibaba
De Chinese internetgigant Alibaba en gemeente Weert bekijken momenteel de mogelijkheden voor de bouw van een distributiecentrum op bedrijvenpark Kampershoek 2.0. Alibaba is een gigantische e-conglomeraat, dat op verschillende manieren consumenten, winkeliers en b2b-partijen aan elkaar verbindt. De webwinkel heeft in China een marktaandeel van tachtig procent.

Bron: www.logistiek.nl