Paardenstad Valkenswaard, het Monaco van Nederland

Met de plannen van Rob Ehrens verschijnt er in Weert een nieuw paardenopleidingscentrum, paardenhouderij annex stoeterij. De plannen zijn groots. Een stalling voor maximaal 50 paarden en een indoor-africhtingshal met trainingsfaciliteiten voor topsport en breedtesport (een zogenaamd Talentencentrum). De bedoeling is deze te vestigen op het voormalige terrein van het Bisschoppelijk College aan de Nelissenhofweg / Kazernelaan.

De plannen van Ehrens passen goed bij het voornemen, dat de provincie Limburg vijf jaar geleden had, om paardensportprovincie nummer 1 te worden in Nederland. De huidige geschatte omzet van de Limburgse paardensportsector, 185 miljoen euro, onderschrijft het economisch belang voor Limburg. De omzet in de Nederlandse paardenhouderij bedraagt 1,5 miljard euro. Na de voetbalsport, waarin 1,6 miljard euro omgaat, is de hippische sport in economisch opzicht de tweede sport. Juist in Midden Limburg zijn nog niet alle ambities die de provincie in het paardensportplan heeft neergelegd, van de grond gekomen. Maar is de ambitie om dé paardensportprovincie van Nederland te worden wel reëel?

Wat speelt er in de regio? De feiten.
De enige echte paardenopleiding met stallen, bakken, leslokalen én slaapzalen in Deurne heeft de deuren gesloten. De beroemdste paardenschool van Nederland met in de hoogtijdagen bijna vijfhonderd leerlingen is onbetaalbaar geworden. De gemeente Deurne heeft afgelopen zomer echter een intentieovereenkomst getekend met Libéma omtrent een doorstart van het Hippisch Centrum in Deurne. De intentie is om gezamenlijk Deurne weer op de kaart te zetten op paardengebied. Augustus 2016 wordt Libéma eigenaar van het hippische complex. Ook daar zijn dus ambitieuze plannen.

Het Brabantse Valkenswaard wordt meer en meer hét centrum van de internationale handel in en de opleiding van top spring- en menpaarden. Uniek en op wereldniveau. De Maastrichterweg, tussen Valkenswaard en Achel, wordt al De Paardenboulevard van Nederland genoemd.

Op het terrein van stal Tops in Valkenswaard is een enorm paardensportstadion gebouwd. Ruim vijfhonderd vaste stallen, drie zandpistes, een graspiste, zo’n drieduizend zitplaatsen plus VIP-loges, twee televisiestudio’s, twee permanente streaming tv-kanalen, hotelfaciliteiten en skyboxen maken de Tops International Arena in Valkenswaard compleet. Ook vinden op het terrein regelmatig wedstrijden plaats in het kader van de internationaal vermaarde Global Champions Tour (GTC).

De buren van Stal Tops, Doda Miranda en zijn echtgenote Athina Onassis de Miranda – de kleindochter van Jacky Kennedy – hebben hun bedrijf A&D Sport Horses uitgebreid tot een internationaal hippische topsportvoorziening. Er worden zo’n veertig jonge springpaarden opgeleid tot top springpaarden. A&D Sport Horses houdt zich naast de sport ook bezig met de fokkerij.

Om de hoek bij Stal Tops, aan de Abdijweg, heeft de Spaanse Javier Salvador een miljoenenaccommodatie laten bouwen om zijn training en handel in springpaarden in het topsegment uit te oefenen. De Australische drievoudig wereldkampioen vierspannen, Boyd Exell, heeft zich met zijn bedrijf Exell Equestrian afgelopen jaar ook aan de Paardenboulevard gevestigd. Hij houdt zich er bezig met de training van menpaarden in het topsegment. Boyd Exell heeft dit voorjaar voor de eerste keer een groot internationaal menconcours op zijn terrein georganiseerd waarbij zo’n beetje de complete wereldtop aanwezig was. Na afloop gaf hij aan dat de volgende editie weer een driesterren wedstrijd zal zijn. Eventueel nóg groter van opzet.

Wat speelt er in de regio? De geruchten.
In een straal van zo’n 20 kilometer rond Weert wordt er dus op meerdere plekken hard gewerkt om dé paardenregio van Nederland te worden. Daarbij lijkt het er op dat Valkenswaard de beste papieren, de grootste aantrekkingskracht én de meest aansprekende namen in huis heeft. Want, naast bovengenoemde feiten, de geruchtenmachine draait daar op volle toeren. En dat is niet vreemd in paardenland. We sommen op wat er in Valkenswaard zoal wordt gefluisterd….

Jan Tops is de geestelijk vader van de Global Champions Tour, een wereldwijd springconcours dat verreden wordt in de volgende steden: Miami, Mexico City, Antwerpen, Shanghai, Hamburg, Madrid, Chantilly, Cannes, Parijs, Monaco, Cascais, Valkenswaard, Rome, Wenen en Doha. Deze wedstrijden worden live uitgezonden via Eurosport en naar verluid heeft Jan Tops hiervoor de rechten verkocht voor 80 miljoen Euro.

Bij de ontwikkeling en aanleg van Tops International Arena is rekening gehouden met het creëren van slaapplaatsen voor internen. De reden daarvoor is dat Jan Tops wist dat Deurne zijn deuren ging sluiten en hij alle faciliteiten wilde hebben om eventueel op zijn terrein de opleiding voort te kunnen zetten.

Een van de grootste paardenconcoursen in Nederland is het CHIO dat verreden wordt in het Kralingse bos bij Rotterdam. Voor het evenement wordt jaarlijks alles wat nodig is aangelegd en gebouwd: stallen, dressuurbakken, infrastructuur, telecom, uitzendmogelijkheden, tribunes enzovoort. Een miljoenenoperatie. Tops International Arena heeft alles op het terrein en het is de bedoeling van Tops om uiteindelijk alle grote internationale toernooien naar zijn terrein te halen.

Tops is nog (lang) niet klaar. Hij heeft zowel het naburige tankstation als het op de hoek liggende eetcafé De Zomerhof gekocht om op die plek een hotel te bouwen. Vorig jaar had hij al – via een Franse amazone – het perceel van zijn buurman Hans Jansen gekocht. Zijn expansiedrift wordt momenteel alleen nog gestuit door de wegen aan twee zijden en buurvrouw Onassis aan de andere kant.

Internationaal springamazone Jessica Springsteen – jawel, de dochter van The Boss – is met haar paarden verhuisd van de stallen van Laura Kraut en Nick Skelton naar die van Jan Tops en zijn Australische vrouw Edwina Tops-Alexander in Valkenswaard. Jessica heeft een huis met tweeëneenhalve hectare grond gekocht schuin tegenover het terrein van Tops. Plannen om er een stal te bouwen liggen nu ter goedkeuring bij de gemeente en de provincie.

Tops traint paarden en ruiters (veelal sjeiks) uit Qatar. Volgens ingewijden zijn zij met name de stuwende financiële krachtbron achter de ontwikkelingen en de vele tientallen miljoenen kostende aanleg van Tops International Arena.

Zo’n beetje álles wat vier muren, een dak en een beetje grond heeft rondom de op dit moment gevestigde bedrijven en grote namen in de internationale paardenwereld, staat te koop. De borden in de tuinen en langs de weg zijn voor het gemak in het Engels… De meest recente verkoop die in het dorp wordt gemeld is die van Stal van Leeuwen, een paar kilometer van de paardenboulevard. Klaarblijkelijk aan iemand die aangaf koste wat het kost in de buurt van Tops te willen zitten.

In Duitse boulevardbladen werd er al gesproken over de scheiding van springsport-echtpaar Athina Onassis en Doda de Miranda, gisteren bevestigde De Miranda het gerucht in het Braziliaanse blad Epoca. Doda de Miranda is 11 jaar getrouwd met de enige erfgenaam van de Griekse scheepsmagnaat Aristóteles Onassis. Op de Global Champions Tour in Hamburg was Onassis alleen, niet meer met De Miranda. Ook haar paarden staan niet meer in de eigen stal, maar zijn ondergebracht in de stallen van buurman Jan Tops. Er wordt druk gespeculeerd in de buurt wat er met het complex van A&D Sport Horses gaat gebeuren, maar er zullen voldoende gegadigden zijn…

Teveel ambitie in een klein gebied?
Ehrens heeft natuurlijk het grote voordeel dat hij de KNHS achter zich heeft staan. De beide provincies zal er veel aan gelegen zijn om met name de opleidingscomponent op te spelen. In Deurne lijkt dat gewaarborgd te worden door Libéma. In midden Limburg is dat nog maar de vraag. De gemeente – en ook provincie – hopen dat de enige paardenopleiding in Limburg, die van Citaverde in Roermond, aanhaken bij de plannen van Ehrens. Maar dat is onwaarschijnlijk. Het verleden schept geen vertrouwen. In 2007 startte Citaverde met twintigduizend euro subsidie van de provincie de paardenacademie. Een mbo+ opleiding op het terrein van dressuur- en springstal de IJzeren Man van Adri Gordijn. In het eerste jaar waren er weliswaar dertig talenten, maar uiteindelijk slaagden er maar acht. Velen waren door de hoge extra kosten al afgehaakt. Rob Ehrens heeft in trouwens Weert geen direct belang bij een opleiding naast zijn nieuwe complex. Hij start enkel een eigen bedrijf met high-end opleidingen voor toptalenten. Daarentegen regeert rondom Valkenswaard het grote geld. En veel geld is vaak de sleutel naar succes.

© Frank Holten | 121cc