Zaterdag 28 mei was de officiële opening en open dag van het AZC Weert. Het AZC is een van de vijf pleinen van het Horne Quartier, de voormalige KMS kazerne in Weert. De opening werd verricht door burgemeester Jos Heijmans,  AZC-locatiemanager Miriam Goudberg en door Anton Poell eigenaar van het Horne Quartier complex.

Het asielzoekerscentrum in Weert is op 16 september 2015 geopend als noodopvang voor 1000 personen, voor de duur van vijf jaar. Er was op dat moment grote behoefte aan direct beschikbare opvangplekken. Het woord noodopvang geeft al aan dat de opvang in de basis gereed was. Wel waren diverse aanpassingen nodig voor een volwaardige opvang om bewoners zelfstandig te laten leven. De afgelopen maanden hebben er allerlei verbouwingen plaatsgevonden, bijvoorbeeld het maken van keukens en zorgen voor kleinere kamers. Die verbouwingen zijn nu afgerond en daarmee kunnen we nu spreken van een volwaardig AZC.

Benefietconcert Friends in Music
Aansluitend vond zaterdagavond in het openluchttheater De Lichtenberg het benefietconcert ‘Friends in Music’ plaats. Dit benefietconcert was een initiatief van de samenwerkende serviceclubs in Weert ten bate van het AZC in Weert, bewoners van het AZV waren dan ook uitgenodigd om samen met vele andere Weertenaren te komen genieten van dit unieke concert. Tijdens de avond was er een een mix van internationale, nationale en lokale artiesten te horen waaronder Leon Smolenaers en het Weerter Mannenkoor. Internationale artiesten zoals Susan Albers (winnares Duitse “the Voice”) en Dave Goodman (Canadese Singer-Songwriter) kwamen optreden. Het absolute hoogtepunt van de avond was het optreden van de Nederlandse popgroep Adlicious en Pearl Jozefzoon. Adlicious bestaat uit Laise Sanches, Shirley Spoor en Jordy van Toornburg. De groep kreeg nationale bekendheid nadat ze de runner-up werden van het vierde seizoen van X Factor.

© Zakenblad | tekst en foto: Bart Maes video: Dion Huiberts