Vrijwel alle provincies zijn ondernemender dan vijf jaar geleden. Met uitzondering van Limburg, Noord-Brabant en Utrecht. Limburg heeft op dit moment de laagste startersquote van Nederland.

Dat rekent het Economisch Bureau van ING vrijdag voor. De gemiddelde startersquote in Limburg bedraagt 115. Dit betekent dat er in Limburg gemiddeld 115 starters zijn per 10.000 personen van de werkzame beroepsbevolking. In 2010 lag de startersquote nog op 120.Startersquote

Wel toename over kortere periode
Dat is een stuk lager dan het landelijke beeld. De gemiddelde startersquote in Nederland bedraagt 156. Een positieve kanttekening: in Limburg nam het aantal starters het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 toe met 5,5 procent. In Noord-Brabant is het aantal starters in dezelfde periode toegenomen met 10 procent.

Transportsector
Met name de groei van het aantal starters in de transportsector valt op. Het aantal ingeschreven taxichauffeurs vervijfvoudigde bijna. Deze stijging loopt volgens de bank hand in hand met de vereenvoudiging van de taxiwet sinds 1 januari en de toeneStartersquote 2mende populariteit van het digitale taxibedrijf Uber, dat met zelfstandige ondernemers werkt.

Toekomst
Door de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt, waarbij bedrijven behoefte hebben aan meer flexibiliteit, zou het aantal starters volgens de bank ook de komende jaren op hoog niveau moeten blijven. Het is volgens het Economisch Bureau van ING echter nog onduidelijk wat voor impact de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft.

Gevolgen nieuwe wet
Als bedrijven door de nieuwe wet minder zzp’ers inhuren, zal dat zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aantal starters, aangezien een meerderheid van de starters zzp’er is, zo concludeert het Economisch Bureau.

Startersquote 3