Voor het project ‘CATCH’ is de Universiteit Maastricht op zoek naar Nederlandse bedrijven die hun medewerkers willen helpen om te stoppen met roken. Alle deelnemende bedrijven doen mee met een effectieve stoppen-met-rokentraining. Daarnaast zullen werknemers in de helft van de bedrijven cadeaubonnen verdienen als ze succesvol stoppen met roken.

Er is binnen bedrijven steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van personeel. Het is erg belangrijk om te investeren in de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van werknemers. Gezonde medewerkers verzuimen immers minder, zijn langer inzetbaar en zorgen voor een hogere productiviteit.

Succesvol stoppen
Veel mensen willen wel stoppen met roken, maar vinden dit moeilijk. De kans om succesvol te stoppen met roken neemt toe wanneer mensen behandeld worden volgens een bewezen wetenschappelijke methode voor gedragsverandering. Ook blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten dat door het bieden van een beloning mensen in een bedrijfssetting meer gemotiveerd zijn om daadwerkelijk te stoppen met roken.

CATCH
Het door KWF Kankerbestrijding gefinancierde project ‘Continuous Abstinence Through Corporate Healthcare(CATCH) van de Universiteit Maastricht gaat onderzoeken of een beloning ook binnen Nederlandse bedrijven een stoppen-met-rokentraining effectiever maakt, en zal daarnaast bekijken hoe kosteneffectief deze interventie is. De resultaten van het onderzoek kunnen helpen om ook in de toekomst gezonde bedrijven mogelijk te maken.

Onderzoek
Alle bedrijven zijn welkom om mee te doen met het onderzoek, mits er per bedrijf genoeg rokende medewerkers geïnteresseerd zijn. Het bedrijf SineFuma, dat gespecialiseerd is in stoppen-met-roken cursussen, verzorgt de training. De training bestaat uit 7 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur. In de helft van de bedrijven, die door het toeval bepaald worden, kunnen werknemers cadeaubonnen verdienen als ze succesvol stoppen met roken. In totaal kan men voor 350 euro aan cadeaubonnen verdienen als het lukt om een jaar gestopt te blijven.

De stoppen-met-rokentraining is niet volledig gratis, maar bedrijven die deelnemen aan het onderzoekproject CATCH ontvangen 5% korting op de factuur. Daarnaast zullen alle deelnemende werknemers, onafhankelijk van rookstatus, 25 euro ontvangen bij afronding van het onderzoek.

Meer informatie
Denkt u dat ons onderzoek ook interessant is voor uw bedrijf? We zouden hier graag met u over in gesprek gaan. Onderzoeker Floor van den Brand kan meer informatie geven over het project. U kunt  eventuele vragen stellen via e-mail: CATCH@maastrichtuniversity.nl of telefonisch: 043-3882318.