Vanwege de grote vraag vanuit het bedrijfsleven keert de opleiding procestechniek terug bij Gilde Opleidingen in Roermond. Bedrijven in Noord- en Midden-Limburg zijn naarstig op zoek naar procesoperators. Het gaat jaarlijks om ruim honderd vacatures.

De opleiding was enkele jaren geleden verdwenen, maar keert nu terug. In Noord- en Midden-Limburg zijn ongeveer 150 bedrijven in de chemie, food, kunststof en maakindustrie actief. Daar zijn samen zo’n drieduizend procesoperators en zo’n duizend onderhoudstechnici werkzaam.

Jaarlijks 100 vacatures
De komende jaren gaat zo’n 3 procent van hen met pensioen. Alleen al op basis van pensionering komen er jaarlijks ruim honderd operator-arbeidsplaatsen vrij. De opleiding procestechniek van Gilde Opleidingen wil die vakmensen gaan leveren. De school werkt daarbij samen met het bedrijfsleven, dat verenigd is in Procestechniek & Maintenance Limburg (PML). Jongeren die de opleiding van drie of vier jaar volgen, zijn verzekerd van een baan.