De komende weken controleert de gemeente Nederweert of bedrijven en particulieren die een vergunning hebben gekregen om te bouwen in het buitengebied de afgesproken tegenprestaties uitvoeren.

De tegenprestaties zijn gekoppeld aan de vergunningen die uitgegeven zijn. In totaal gaat het in Nederweert om 113 bedrijven en particulieren die een vergunning hebben gekregen voor het vergroten, veranderen of aanpassen van een functie van een bedrijf of gebouw in het buitengebied.

Strenger controleren
Sinds 2012 controleert de gemeente strenger op de afgesproken tegenprestaties in het buitengebied. De afspraken tussen ondernemer of particulier en de gemeente zijn vooraf samen gemaakt. Vorig jaar bleek dat niet alle deelnemers de afspraken volledig nakomen. Om daar verandering in te brengen geeft de gemeente waarschuwingen, gaat ze op bezoek en legt ze ook boetes op.

Agrarisch en particulier
Het merendeel van de tegenprestaties heeft te maken met de uitbreiding of nieuwbouw van agrarische bedrijven. Maar er zijn ook overeenkomsten gesloten met particulieren in het buitengebied.

Boete
Als de gemaakte afspraken niet worden nagekomen, kan er overgegaan worden tot het vorderen van een boete die kan oplopen tot 25.000 euro. Nederweert is een van de eerste gemeenten in Limburg die deze boete oplegt. Niet alle gemeenten controleren de tegenprestaties op deze manier.