Innovatie, ondernemerschap en arbeidsmarktoptimalisatie. Deze termen stonden op donderdag 21 april centraal tijdens het derde Keyport 2020 symposium. Het symposium vond plaats in de indrukwekkende showroom van Linssen Yachts in Maasbracht. Tijdens het symposium werden de aanwezigen bijgepraat over de gevolgen van de ontwikkelingen in de smart industry, de circulaire economie en de arbeidsmarkt voor de Keyport 2020 regio. Hieruit werd direct duidelijk waarom Keyport vanaf nu inzet op deze thema’s.

Voor de geïnteresseerden begon het symposium met een rondleiding bij Linssen Yachts. Een familiebedrijf dat al sinds 1949 actief is in de stalen jachtbouw en de lokaal gemaakte jachten over de hele wereld exporteert. Na het welkomstwoord door Keyport 2020-voorzitter Jos Heijmans ontving Yvonne Linssen, directrice van Linssen Yachts, als eerste bedrijf ooit de Made in Keyport Award. Dit als blijk van waardering voor de manier waarop zij regionaal samenwerken en de Keyport 2020 regio wereldwijd op de kaart zetten.

Symposium 21 april

Wapenfeiten van Keyport 2020
Keyport 2020-ambassadeur Henk van Houtum maakte in korte bewoordingen duidelijk wat de wapenfeiten van de afgelopen jaren zijn. Zo zijn het afgelopen jaar vier Centra voor Innovatief Vakmanschap opgestart (installatietechniek, logistiek, borgtechniek, groen). Hierin werken ondernemers en onderwijs samen om de toekomstige medewerkers de scholing en opleiding aan te bieden die de toekomstige arbeidsmarkt vraagt. Daarnaast is de instroom van leerlingen in technisch onderwijs is enorm gestegen. In twee jaar tijd van 724 naar 1029. Ook hebben circa 150 leerlingen gekozen voor de 6-jarige techniekopleiding. Keyport 2020 stimuleert dit door het faciliteren van projecten. In totaal heeft Keyport 2020 ruim 20 projecten geïnitieerd en tot uitvoering gebracht. Hiermee is er ongeveer € 10.000.000,= geïnvesteerd in de economische structuurversterking van de regio. Tegen iedere euro die Keyport 2020 geïnvesteerd heeft, hebben derden € 6,30 ter beschikking gesteld oftewel een multiplier van 7,63.

Smart industry
Waarom Keyport 2020 inzet op innovatie, ondernemerschap en arbeidsmarktoptimalisatie werd duidelijk uit de verhalen van de aanwezige sprekers. Ed Rousseau van Business Development manager, Brightlands Chemelot Campus maakte duidelijk dat de smart industry niet een vage term is die we kunnen ontkennen. Verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties (het ‘internet of things’) waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren ontstaan is op dit moment volop gaande. Hij werkt op de Brightlands Chemelot Campus met studenten samen aan innovaties maar nodigde vooral ook het MKB uit om aan te sluiten en gebruik te maken van de ontwikkelde kennis. Professor Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg schetste een beeld van de regionale arbeidsmarkt en de impact die de smart industry ontwikkeling hierop zal hebben. Beide heren bevestigde dat alleen innovatie, ondernemerschap en arbeidsmarkt optimalisatie de regio versterken. Daarbij is samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers noodzakelijk.

Symposium 21 april2

Circulaire economie
Met de sprekers Jo Cox van Smurfit Kappa en Bas Gehlen van van Houtum ging de focus van smart industry naar de circulaire economie. Circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. ‘Het mooiste voorbeeld van de circulaire economie is de natuur,’ gaf Jo Cox aan. Om op lange termijn te kunnen overleven is het voor alle bedrijven noodzakelijk om circulair te gaan produceren. Bas Gehlen wist met humor duidelijk te maken wat Keyport 2020 al voor van Houtum heeft betekend. Mede door een bijdrage van Keyport 2020 gaat van Houtum eind april van start met een nieuwe productielijn. Deze productielijn verwerkt drankenkartons tot toiletpapier, vangt reststromen op welke daarna als grondstof voor andere producten worden gebruikt.

Het laatste deel van de avond werd gebruikt om letterlijk verbinding te leggen. Voor degene die niet aanwezig waren bij de bijeenkomst is een terugblik te vinden op de website van Keyport 2020.

Keyport 2020
Keyport 2020 versterkt als netwerkorganisatie de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs om de economische groei in de regio te verbeteren. Dit doet Keyport 2020 door economische ontwikkelingen te signaleren en om te zetten in concrete mogelijkheden.