Het is voorjaar en dus ligt de asperge weer op het bord. De productie van de seizoensgroente is big business voor de agrarische sector in de regio. In Cranendonck, Nederweert, Leudal, Echt-Susteren en Roerdalen wordt minstens tien procent van de totale landbouwgrond gebruikt voor het verbouwen van het witte goud.

Nederland produceerde vorig jaar in totaal 17,1 miljoen kilo asperges. Een behoorlijk deel daarvan wordt in de regio geteeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Aspergehotspots
Limburg en Noord-Brabant zijn de aspergehotspots van Nederland: deze provincies zijn samen goed voor 94 procent van de totale aspergeteelt. De provincie Limburg neemt 62 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening, Noord-Brabant 32 procent.

Toename
Vorig jaar is de landbouwgrond die gebruikt wordt voor asperges toegenomen tot in totaal 3,5 duizend hectare. Dat is een toename van 70 procent ten opzichte van 2000.

Percentage landbouwgrond voor witte goud
Regionale cijfers over het aantal geproduceerde kilo’s asperges zijn er niet. Wel heeft het CBS becijferd op hoeveel procent van de landbouwgronden asperges geteeld worden. In Cranendonck, Nederweert, Leudal, Echt-Susteren en Roerdalen is dat 10 procent en meer. In Weert en Maasgouw ligt het percentage op 4 tot 10 procent en in Roermond wordt ‘slechts’ 0,5 tot 2 procent van de grond gebruikt voor asperges.